Barion Pixel

Spagetti à la bolognaise

DSC_0116

Olaszországban tésztát főzni szenvedély, náluk jobban a módját nem is adja meg senki. Egyes éttermekben éppen ezért a vendég maga főzi meg a tésztáját, ahogyan Pető Gyula írja.
Az olasz konyhában a túlfőtt, vízízű pasta a selejt kategóriába sorolandó, hiszen ők a tésztát nem főzik meg teljesen. Akkor jó, ha a belsején egy leheletnyi réteg roppanós marad. Ez nem azt jelenti, hogy a tészta ropogni fog, hanem azt, hogy az állománya nem veszít a rugalmasságából, kvázi könnyedén be tudjuk szippantani, ahogyan a filmekben szokták 🙂 Természetesen mindig csak frissen főzik, úgy tálalják, és nem zsiradékban, olajban forgatják meg, hanem a forró tészta tetejére vajdarabkákat morzsolnak.
Tehát egy igazi spagettit művészi fokon is tehetünk az asztalra, ha szívvel készítjük és odafigyeléssel. Meg fogunk lepődni, hogy némi vaj a tésztán például mennyit jelent 🙂 Választékos könnyedség, ez az olasz konyha!

Hozzávalók a raguhoz:

– fél kg darált hús (én sertéslapockát használtam)
– 3 evőkanál olíva olaj (étolaj is lehet)
– 1 fej vöröshagyma
– 10 dkg bacon szalonna
– 1 közepes sárgarépa (+ 1 fehérrépa is mehet bele)
– 1 teáskanál só
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– 2 teáskanál oregánó
– 1 teáskanál kakukkfű
– 2 evőkanál kristálycukor
– fél liter 100%-os paradicsomSŰRÍTMÉNY (nem lé!)

+ fél kg spagettitészta
+ teáskanál só a főzővízbe
+ 5 dkg vaj
+ 10-20 dkg reszelt sajt (esetleg parmezán)

Elkészítése:

1. A hagymát, a sárgarépát és a bacont összedaráljuk. Én késes aprítóval szoktam, mert a lányok jobban szeretik, ha nem darabos, de lehet apróra vágni is természetesen!
2. Ezeket felhevített olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, amit puhára főzünk. Közben hozzákeverjük a fűszereket.
3. Ezután még forraljuk egy pár percet a paradicsommal és a cukorral, majd ízlés szerint után fűszerezzük.
4. A frissen kifőzött, alaposan lecsepegtetett, forró spagetti tésztára morzsoljuk/daraboljuk a vajat, és rögtön tálaljuk a raguval és reszelt sajttal!

Jó étvágyat! 🙂

DSC_0120

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0109

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák