Barion Pixel

Paradicsomos húsgombóc

DSC_0668

Anyukám bombabiztos receptje, az egyik kedvenc ételem, amit azért sokan a menzás élmények miatt talán hanyagolnak. Ez nem az a fajta, ahol a paradicsommártás a sűrített konzervverzióból készül, és nem is az, amelyikben elhajlik a kanál, vagy félig megfőtt vizes burgonyával van tálalva. Ahogy én ismerem, az egy selymes, édes paradicsommártás, nem túl tolakodóan, de kellemesen fűszeres, puha húsgombócokkal. Ropogós, friss fehér kenyérrel gyilkos kombináció, mert minimum kétszer annyit eszek belőle, mint amennyi valójában szükséges lenne a jóllakáshoz 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A húsgombócokhoz:
– 3 evőkanál étolaj
– 50 dkg darált sertéslapocka
– 1 zacskó gyorsrizs (125 g)
– 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só
– fél mokkáskanál bors
– 2 nagyobb gerezd fokhagyma összenyomva
– 1 teáskanál őrölt, piros fűszerpaprika (ha nem fest eléggé, akkor mehet belőle picit több)

+ 4 bögre víz (1 l) + 1 csipet só a főzéshez

A paradicsommártáshoz:
– 3 evőkanál étolaj
– 2 púpos fakanál finomliszt
– 1 bögre víz (2,5 dl)
– 4 bögre 100 %-os paradicsomlé (1 liter)
– 7 evőkanál cukor
– 2 tévépaprika szeletekre vágva

Elkészítése:

1. A vöröshagymát egy pici lábasban, három evőkanál felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
2. Ekkor hozzáadjuk a zacskó gyorsrizs tartalmát, majd további 1-2 percig pirítjuk.
3. Egy kisebb tálban a megpirított hagymás rizst összegyúrjuk a többi hozzávalóval: a darált hússal, a a tojással, a sóval, a borssal, a fokhagymával és a pirospaprikával.
4. Ekkor elkészítjük a paradicsommártást: egy nagyobb fazékban, három evőkanál olajon, takarékon aranybarnára pirítjuk a lisztet. Félrehúzzuk az így elkészült rántásunkat a tűzhelyről, majd folyamatos kevergetés mellet hozzáöntünk egy bögre hideg vizet. Csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a négy bögre paradicsomlevet, és visszatesszük főni. Közben hozzákeverjük a cukrot és a felszeletelt tévépaprikát. Kevergetjük, közben hagyjuk felforrni. Ezután további két-három percig forraljuk, majd elzárjuk a tűzhelyet, és ezennel a mártásunkat késszé nyilvánítjuk.
5. Egy nagyobb fazékban 4 bögrényi vizet felforralunk egy csipet sóval.
6. Vizes kézzel tojásnyi gombócokat készítünk, melyeket a kezünkből azonnal a főzővízbe engedünk.
7. Fedő alatt 25 percig főzzük őket, takarékon, de azért fortyogjon, csak ne nagyon!
8. Ezután a víz felét leöntjük a gombócokról, helyette rájuk öntjük az elkészült paradicsomszószt, majd további huszonöt percig főzzük fedő alatt. Ez idő alatt egyszer-kétszer, nagyon-nagyon óvatosan átkeverjük.
8. Ha letelt a huszonöt perc, akkor kanálla kiemelünk egy gombócot a fazékból, és kanállal kettévágjuk. Ha valamiért még nem puha, akkor még egy picit tovább főzzük, ha pedig kellőképpen megpuhult, akkor jó étvágyat kívánok hozzá 🙂

Jó kísérletezgetést, szívből remélem, hogy Mindenkinek, aki csak kipróbálja, olyan jól fog esni, ahogy az nekem szokott! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Paradicsomos húsgombóc

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák