Barion Pixel

Mennyei bögrés bodzavirág fánk

DSC_0002 másolata

A fánk naná, hogy finom! De képzeljük csak el, hogy milyen az, amikor napfényes boldogságot idéző, édesen illatos, hófehér bodzavirágot kelesztünk, majd sütünk bele a fánktésztába. Mennyei 🙂
És most van itt az ideje! Ugyanis olyan virágokra van szükségünk, amik már kezdenek potyogni…

Anyukámmal, apukámmal és Laurámmal együtt dolgozva készült el idén az első adag 🙂 Hagyományos receptnek számít kis családomban néhány éve, mióta apukám egy erdélyi barátjától megkaparintotta a receptet 🙂

Hozzávalók:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 1 csipet só
– 1 kocka élesztő (5 dkg)
– 1 bögre 2,8% -os tej (2,5 dl)
– 5 dkg vaj vagy margarin
– fél bögre cukor (8-10 dkg) + 1 teáskanálnyi a futtatáshoz
– 1 tojás
– 6-7 nagy, tenyérnyi bodzavirág mosva és lemorzsolva

+ olaj a sütéshez
– porcukor a

1. A bodzavirágokat megmossuk, egy konyharuhán lecsepegtetjük, majd egy tányérra morzsoljuk. Olyan virágokat válasszunk, amik már potyognak, akkor szinte csak le kell ráznunk őket! Ha mégsem akkor erőteljesen dörzsöljük az ágakat, és ha véletlenül zöld rész potyog bele, akkor azt szedegessük ki.
2. Az élesztőt a langyos tejben és egy teáskanálnyi cukorban felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval ( ezalatt a lemorzsolt bodzavirágokat is értem!) együtt, fakanállal hólyagosra dagasztjuk. Lágy tésztát kapunk a végére, melyet liszttel alaposan meghintünk. Tipp: ha nagyon ragadós a tészta akkor adjunk hozzá még lisztet, ha pedig száraz, akkor kevés tejet. De csak csínján!
3. A tésztát meleg helyen vagy szobahőmérsékleten, konyharuhával lefedve a duplájára kelesztjük.
4. Lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges méretű pohárral vagy szaggatóval köröket szaggatunk a tésztából.
5. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat, addig is kelhet még a tészta.
6. Közepes lángon, aranyszínűre sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert nagyon hamar sül. Mielőtt az olajba tesszük, csináljunk az ujjunkkal mélyedést a tésztába, és a mélyedésekkel lefelé tegyük az olajba.
7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Egyébként a négy bögre fehér liszt helyett, használhatjuk a következő kombinációt is, állagjavítás céljából: az egyik bögre fehér lisztet váltsunk ki félfogós lisztre.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0011

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák