Barion Pixel

Sós túrós burek, a legegyszerűbb

DSC_0053

Avagy, hogyan lesz a papírvékony rétestésztából vastag tészta 🙂

Hipp-hopp megvan ez a Balkán specialitás, és imádni fogjátok. Aki egyszer kóstolta hajnalban, frissen sülve a pékségből, az sosem felejti el. Ez pedig épp olyan, mint amire kislánykoromból emlékszem. A rétegek közt zaftos, sós túró és mindez, ha hiszitek, ha nem, szimplán bolti rétestésztából készül. Van mégis benne egy csavar, ami kiemeli a megszokott rétesek sorából. Kislánykoromból ez a finomság úgy él az emlékeimben, hogy a teteje van csak roppanósra sülve, azonban a köztes rétegek vastagabbak és puhábbak, és valami egészen különleges állaggal rendelkeznek. És a titok nyitja, ami megduzzasztja a réteslapot pofonegyszerű, mégsem jutott volna eszembe: vajas, sütőporos vízzel vannak meglocsolva a lapok 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 2 csomag réteslap (nem a fagyasztott változat! 🙂
– fél kg tehéntúró
– 2 csapott evőkanál tejföl
– 1 bögre víz (2,5 dl)
– 1 csapott teáskanál só
– 1 csapott evőkanál vaj vagy margarin
– 2 teáskanál sütőpor

A tetejére:
– 1 evőkanál étolaj
– 1 evőkanál tej

Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
2. A vajat a vízzel melegítsük össze mikróban, majd keverjük bele a sütőport is.
3. A túrót keverjük össze a tejföllel és a sóval.
4. Egy tűzálló, kb. 24 cm átmérőjű kerek formát vajazzunk ki, majd terítsünk bele három réteslapot úgy, hogy a szélek túllógjanak a formán.
5. Fogjunk meg ismét három lapot, de ezúttal gyűrögessük össze, és úgy helyezzük a formába. Igazgassuk el, hogy szépen befedje a forma alját. Locsoljuk meg a sütőporos kutyulmányunk kb. egyharmadával.
6. A túró felét kanalazzuk rá, és terítsük szépen szét.
7. Ismét gyűrünk három lapot, beletesszük, mint az előbb, meglocsoljuk egyharmadnyi adag sütőporos vízzel, majd a túró másik felét szépen elterítjük rajta.
8. Ezután ismét összegyűrünk három réteslapot, meglocsoljuk a maradék egyharmaddal, majd végül beborítjuk a bureket három további réteslappal, a túllógó széleket visszahajtjuk, majd megkenjük egy kanál tej és egy kanál étolaj keverékével, és kb. 40-50 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0129

Forrás: Juditka konyhája, köszönöm szépen! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák