Barion Pixel

Bársonyos márványos kalács bögrésen

Bársonyos márványos kalács fekvő

A kevert bögrés receptek minden évszakban és napszakban megállják a helyüket, legyen szó ünnepről, barátnői beszélgetésről, éjszakai nassolásról, sebtében bekapott reggeliről. Egyszerűen elkészíthető sütemények puha tésztával, ellenállhatatlan illattal. Etetik magukat, de ha valami csoda folytán maradna belőlük, akkor másnap is ugyanolyan finomak és puhák. Csipegethetjük őket kakaóhoz, kávéhoz, teához vagy csak úgy. Mellé nem nyúlhatunk velük, kicsik és nagyok kedvencei, olyan receptek, amelyek a legtöbb megsárgult, kockás lapú receptfüzetben fellelhetőek, nem véletlenül!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 4 tojás
– 25 dkg vaj vagy margarin
– másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
– 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 csomag sütőpor (12 g)
– 1 teáskanál étkezési szódabikarbóna
– 1 bögre 20%-os tejföl (2,5 dl)
– 1 púpos evőkanál holland kakaópor
– 1 evőkanál tej

Elkészítése:

1. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, alul-felül sütés programra.

2. A tojások fehérjét verjük kemény habbá.

3. Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot és a vaníliás cukrot a puha margarinnal, majd keverjük egyneművé a tojás sárgákkal, a tejföllel, végül a liszttel, a sütőporral és a szódabikarbónával.

4. A tésztához fakanállal óvatosan keverjük hozzá a tojáshabot, hogy ne törjön össze. Félkörös mozdulatokkal forgassuk bele.

5. A tészta egyik felét kanalazzuk át egy másik tálba. Én a tojásfehérjés edényt használtam erre a célra, hogy ne kelljen annyit mosogatni.

6. Az egyik adag tésztába keverjük bele a kakaóport és az evőkanál tejet.

7. Egy harminc centiméter hosszú püspökkenyérformát kenjünk ki vajjal. Ha szilikonformát használunk, akkor ez a lépés szükségtelen.

8. A forma aljába kanalazzuk bele a sárga tészta felét, majd a tetejére a barna tészta felét, és egy villával keverjünk bele spirál alakban. Ügyeljünk rá, hogy csak forgassuk a villát, ne kavarjuk túl, mert még összekeveredik teljesen a tészta!

9. Most ismételjük meg ugyanezt a megmaradt tésztával is: sárga tészta, rá barna tészta, majd villaspirál. Már mehet is a sütőbe, egészen tűpróbáig. A sütési idő körülbelül ötven perc, de sütője válogatja, higgyünk inkább a hústűnek, vagy a villának! Szúrjunk mélyen a közepébe, és ha már nem ragad rá nyers tészta, akkor jó!

10. Szeletelés előtt várjuk meg, míg kihűl, legalább langyosra.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Bársonyos márványos kalács álló

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák