Barion Pixel

Expressz tejfölös sajtleves

DSC_0839a

Méghozzá pirított tökmaggal, fokhagymával bedörzsölt pirítóssal, finom, lágy, lélekmelengető, laktató, tökéletes befejezése egy borongós, hideg téli estének.
Az egyszerűnél is egyszerűbb elkészíteni, tíz percbe sem telik, hogy a bögrénkben vagy a csészénkben gőzölögjön, sütőben pirult tökmag és zúzott fokhagymával bedörgölt pirítós roppanjon a fogunk alatt…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 4 bögre (1 liter) húsleves vagy 4 bögre (1 liter) víz és 1-2 húsleves kocka (kettőt akkor használjatok, ha fűszeresebben szeretitek!)
– 25 dkg reszelt sajt (trappista vagy bármilyen ízlés szerint, akár többféle keverve)
– fél mokkáskanál bors
– 1 kis pohár 20%-os tejföl
– 1 evőkanál liszt
– csipet szerecsendió (elhagyható)

+ 1 maréknyi héjnélküli tökmag
+ kenyérszeletek vagy kiflikarikák, zúzott fokhagyma

Elkészítése:
1. A húslevest vagy a vizet feltesszük melegedni egy fazékban, és hozzáadjuk a húsleveskockát (amennyiben nem húslevest használunk!).
2. Míg felforr, addig bekapcsoljuk a sütőt maximum hőfokra, és egy tepsiben betesszük a kenyérszeleteket vagy kiflikarikákat pirulni.
3. A tejfölt egy kisebb tálkában csomómentesre keverjük a liszttel, beleteszünk egy kisebb merőkanálnyi forró levest, amit gyors mozdulatokkal összekeverünk.
4. A tejfölös habarást (merthogy azt készítettünk 🙂 ezután belezuttyantjuk a levesbe, továbbá belekeverjük a reszelt sajtot, a szerecsendiót és a borsot. Még egy-két percig főzzük, közben adunk hozzá még sót, ha szükséges.
5. Tálalás előtt megpirítjuk a tökmagot is. Én zsiradék nélkül teszem őket egy pici serpenyőbe, ás magas hőfokon pirítom. Akkor jó, mikor elkezd pattogni. Folyamatosan rázogassuk, és miután pattogni kezd, még egy fél percig pirítjuk.
6. A levest a tökmaggal és zúzott fokhagymával bedörgölt pirítóssal tálaljuk.

Jó étvágyat! 🙂

A finomságos tökmagot pedig a Mag, amit akartok biztosította, amit ezúton is köszönök szépen 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0827j

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák