Barion Pixel

Virslis kiflicskék – mutatósak, finomak (bögrésen is)

DSC_0650h

Következzék az idei év utolsó napján, az év utolsó receptje a Rupáner-konyhából 🙂 Számomra a 2015-ös év emlékezetes és különlegesen szép év volt, tele kapkodással, meglepetéssel, örömkönnyekkel és kétségbeesősőkkel. Szorongtam sokat, hogy milyen lesz az ovikezdés Lizunak, hogy fogja Laurácska megszokni, hogy délután is az oviban kell aludnia, és hogy fogok vissza-beilleszkedni az iskolába. Voltak nehéz pillanatok, de minden lehető legjobban alakult, a lányaim tündérien vették az akadályokat, így az én dolgomat megkönnyítették. Voltak izgalmas pillanatok, de ki merem jelenteni, hogy ezt az évet maximális megelégedéssel zárom, és izgatottan várom következőt, most már nyugodtabban is, mert kialakult a dolgozó énes életem, mellette megmaradt az írás, amitől azért tartottam, hogy nem fog beleférni az időmbe. Azért tartok attól, hogy jövőre Laura már olyan nagy lesz, hogy suliba megy, bár gyanítom, ez nekem nagyobb gondot fog okozni, mint neki 🙂 Nektek olyan nagy csokor örömöt kívánok a 2016-os évre, amit csak elbírtok, sok emlékezetes pillanattal, nevetéssel, és remélem gyakran benéztek ide hozzám, hogy együtt süthessünk-főzhessünk.

És, hogy ne csak érzelegjek, itt az ígért finomság, virsli, isteni kelt tésztába csomagolva:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 32 darab kiflihez:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1 teáskanál kristálycukor
– 2 teáskanál só
– egy és negyed bögre langyos 2,8%-os tej (3 dl)

A tetejére:
– 1 evőkanál szezámmag
– 2 tojás sárgája

+ kb. 4-5 pár virsli (én roppanósat használtam)

Elkészítése:
1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. A többi hozzávalóval együtt géppel vagy kézzel kidagasztjuk a tésztát.
3. Meleg helyre tesszük tésztát, konyharuhával letakarjuk, majd hagyjuk a kétszeresére kelni.
4. Ezután a tésztát kétfelé vesszük, majd kör alakúra nyújtjuk, amennyire vékonyra tudjuk. Kb. fél centi vastag lesz, de egyszerűbb nyújtani, ha előtte hagyjuk egy 5 percet pihenni a két fél tésztát.
6. A köröket 16-16 cikkre vágjuk, majd mindegyiket a szélesebb felénél fogva feltekerjük úgy, hogy egy-egy darab virslit csomagolunk bele. Én akkorára vágtam a virsliket, mint a tészta szélesebb vége.
7. A kifliket szellősen, sütőpapírral bélelt tepsikre helyezzük, majd megkenjük őket tojás sárgával ás megszórjuk őket szezámmaggal.
8. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra alul-felül sütés programra. Míg a sütő melegszik, a kiflicskék addig kelnek. Mikor megtelt az első tepsi, én akkor már bekapcsoltam a sütőt.
9. Aranyszínűre sütjük és melegen tálaljuk!

BUÉK! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0665

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák