Barion Pixel

Dagasztás nélküli foszlós briós (bögrésen is)

10. Cukros briósf

Ez a briós felülmúlta a várakozásaimat, annyira puha és foszlós lett. Rendelkezik tehát a gőzön kelt sütemények minden erényével, és szerencsés lehet az az ember, aki a briós fogalmát ezzel, és nem a boltiéval azonosítja. Mára szerencsére én is közéjük tartozom.
Egyébként, ha eszembe jut az a száraz fájdalom, a kívül gumiszerű, szinte téphetetlen, felfújt valami, aminek még íze sincsen, nem is értem, hogy mit lehet benne szeretni. Márpedig én iskoláskoromban oda voltam érte.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 1 bögre 2,8%-os langyos tej (2,5 dl)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– négy és fél bögre fehér finomliszt (56 dkg)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 tojás
– 10 dkg vaj vagy margarin felolvasztva (fél bögre)
+ 1 tojás a kenéshez, kristálycukor a szóráshoz

Elkészítése:
1. Az egy bögre tejet egy nagy csipet cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük!
2. A lisztet és a cukrot kimérjük egy műanyagtálba, majd ráütjük a tojásokat, és nagyjából összekeverjük.
3. Ha az élesztő felfutott a tejben, akkor beleöntjük a tálba és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Először egy villával nagyjából összekeverjük, közben hozzáadjuk az olvadt margarint, majd szép, sima tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még lisztet! A végén, mikor a tészta már szép sima és fényes, akkor még jól odavagdossuk a tál aljához, hogy levegős legyen. Feszültség levezetésnek is jó.
4. Konyharuhával letakarjuk a tálat, és meleg helyen fél órát kelesztjük. A kétszeresére kell kelnie.
5. Ezután a tésztát minimálisan lisztezett felületre borítjuk, majd hengert formázunk belőle, és tíz vagy tizenhat egyenlő részre vágjuk, attól függően hogy kisebb vagy nagyobb briósokat szeretnénk sütni.
6. Ezután a tésztadarabokat egyenként hüvelykujj vastagságúra sodorjuk, majd feltekerjük őket csigává. A tésztavégeket alulra betűrjük! Ne lisztezzük a sodrás közben, mert nagyon csúszkál tőle!
7. A briósokat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk.
8. Egy másik tepsi aljára ujjnyi vastagon vizet öntünk, amit a sütő aljába teszünk. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt kétszáz fokra, és tesszük be a briósokat is középre, alul-felül sütés programon.
9. Tíz perc múlva kivesszük őket, megkenjük a tetejüket felvert tojással, majd alaposan megszórjuk őket kristálycukorral.
10. Visszatesszük, hagyjuk őket még további öt percre gőzfürdőzni. Ekkor kivesszük a vizes tepsit, és kb. húsz perc alatt aranybarnára sütjük a briósainkat.

Jó étvágyat! 🙂

10. Cukros briós1

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák