Barion Pixel

Szalagos fánk (bögrésen is)

Anyukám receptje ez a finomságos fánk, ami a gyermekkoromat idézi. Kellenek is az “anyu receptek”, az olyanok, amiket sokszor ettünk, és aminek az ízéről a szülői ház jut eszünkbe. Hát nekem ez egy ilyen 🙂
Pillekönnyű, könnyed, puha fánkok, gyönyörű szalaggal…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– egy és negyed bögre langyos tej, plusz ha kell még egy kicsi (kb. 3 dl)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 4 bögre liszt (50 dkg)
– 2 tojás sárgája
– 5 dkg szoba hőmérsékletű olvasztott vaj vagy margarin
– csipet só
– 2 púpos evőkanál porcukor

Elkészítése:

1. A lisztet egy tálba öntjük.
2. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a langyos tejet, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy percet várunk, míg az élesztő felfut. Ha géppel dagasztjuk, akkor egyszerűen dobáljuk bele a gépbe a többi hozzávalót is, és dagasztassuk meg vele.
3. Ha nem géppel dolgozunk, akkor hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást és a tejet, majd egy pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. Ez egy cseppet sem bonyolult dolog, először nagyjából összekeverjük, majd a tészta alá nyúlunk a fakanállal, és körkörösen haladva dagasztjuk, tulajdonképpen emelgetve ütögetjük. A tészta akkor jó, ha a dagasztás közben hólyagok keletkeznek, és a tészta kicsit nyúlósan ugyan, de elválik az edény falától, és a kanáltól. Nem jó, ha túl ruganyos, mint írtam, picit nyúlnia kell. Ha ez nem történik meg, akkor adjunk hozzá még egy pici tejet.
4. Hagyjuk letakarva, meleg helyen másfél órát kelni, szép labda lesz belőle addigra.
5. Borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb. másfél-két centi vastagra, és szaggassunk belőle borospohárral vagy fánkszaggatóval korongokat.
6. Hagyjuk őket konyharuhával letakarva még további fél órát kelni a deszkán, majd süssük ki őket bő, közepesen forró olajban. Mindkét oldaluk aranyszínű legyen.
7. Porcukorral meghintve, és/vagy lekvárral tálaljuk. Mint a fánkok általában, forrón a legfinomabb 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Pin It on Pinterest

Share This