Barion Pixel

Puha, lágy burgonyás cipó (bögrésen is)

DSC_1020

3,5 l kelesztő

Ez egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető kenyérke, csinos, mutatós és nagyon-nagyon finom, igazán lágy és puha tésztával. Eteti magát, nem is picit 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a tört burgonyához:
– 3 közepes krumpli meghámozva, felkockázva (kb. 30 dkg)
– 1 mokkáskanál só
– kevés víz

Hozzávalók a tésztához:
– 1 bögre főzővíz (a krumplié)
– 1 evőkanál só
– 2 evőkanál étolaj
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1 mokkáskanál kristálycukor
– négy és fél bögre fehér finomliszt (55 dkg) + negyed-fél bögrényi, ha nagyon ragadna (de lágynak kell lennie)

Elkészítése:
1. A felkockázott krumplit kevés sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és villával vagy krumplinyomóval összetörjük. Ne felejtsünk el félretenni a főzővízből egy bögrényit!
2. A langyos vizet egy keverőtálba öntjük, majd beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és az egészet jól összekeverjük, hogy feloldódjon benne az élesztő.
3. Ezután hozzáadjuk az összetört krumplit és a többi hozzávalóval együtt néhány perc alatt megdagasztjuk. A legegyszerűbb dagasztógéppel vagy dagasztókarral (ez az a spirális kar a turmixgépeken).
4. A kész tésztára ezután egy maréknyi lisztet szórunk, és szép gömbformára gyúrjuk, majd a tálat kikenjük étolajjal, a tésztát megforgatjuk benne, majd letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk langyos, meleg helyen.
5. Ezután a tésztát kinyújtjuk kb. két centi vastagra, majd meghajtjuk, mint a pogácsatésztát szokás. Először a két szélét középre, jobbról-balról, majd ugyanúgy alulról-felülről is középre. Ezután megfordítjuk a tésztát és gömböt formázunk belőle, cipót tulajdonképpen, meghintjük liszttel a tetejét, majd letakarjuk és további tizenöt percig hagyjuk letakarva.
6. Ez idő alatt bekapcsoljuk a sütőt, 190 fokra, alul-felül sütés programra, és betesszük az üres tepsit is melegedni.
7. A tizenöt perc elteltével kivesszük a forró tepsit, rátesszük a cipót, ha szeretnénk keresztalakban belevágunk a tetejébe, megkenjük vagy lespricceljük vízzel, majd körülbelül negyven perc alatt készre sütjük. Én nem vágtam be a tetejét, de legközelebb be fogom, mert szerintem szebb, ha a teteje repedezik, mint amikor az oldala 🙂 De így is szépecske… Tűpróbát végezzetek!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_1044

Recept alapötlete itt

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek