Barion Pixel

Abbahagyhatatlan házi májkrém

dsc_0596

Mivel mostanság mindenütt a hangzatos és mutatós pátékba ütközöm, muszáj volt véghezvinnem egy régi tervemet. Ennek hála ismét kipipálhattam egy „házilag” darabot a képzeletbeli kívánságlistámon. És meg is van a recept, amiben minden benne van, amit a máj csak kívánhat magának. És persze én sem várhatok el többet tőle. Kapott kacsazsírt, hagymát, fokhagymát, borsot, majorannát, fehér paprikát, ahogy dukál, és mellé fehérbort. A történet menete pedig mindössze, pirítás, sütés, fűszerezés, selymes krémmé turmixolás, majd evés, degeszre 🙂 Én kacsamájat használtam, de csirkemájjal is finom… Reggelire, uzsonnára, vacsorára, ameddig kitart az egyik legjobb választás, egyrészt, mert jól esik, hogy tudjuk, hogy házi dologgal van dolgunk, tudjuk mit tettünk bele, másrészt, mert tényleg abbahagyhatatlanul finom 🙂 És egyszerűbben már nem is készülhetne:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– fél kg kacsamáj vagy csirkemáj
– 4 evőkanál kacsazsír
– 2 közepes fej vöröshagyma összevágva (nem kell túl apróra)
– 1 fehér vagy zöldpaprika összevágva (ezt sem kell túl apróra)
– 3 gerezd fokhagyma felszeletelve
– 1 teáskanál só
– fél-egy mokkáskanál fekete bors
– 1 evőkanál morzsolt majoranna
– egyharmad bögre fehér bor (0,8 dl)

+ a tetejére 3 evőkanál olvasztott kacsazsír

Elkészítése:
1. A májat megmossuk, megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
2. Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben a kacsazsírt felhevítjük, majd szépen sorban rádobáljuk a hagymákat, a májat, a paprikát, majd a fűszereket, ráöntjük a bort, és gyakori kevergetés mellett addig sütjük, ameddig a máj át nem sül kellőképpen. Ezt úgy ellenőriztem, hogy kettévágtam a májat, és mikor már nem volt rózsaszín a közepe, akkor késszé nyilvánítottam.
3. Ekkor megkóstoljuk, ha hiányolunk belőle sót, fűszert, alkoholt, akkor azokat pótoljuk, majd turmixgépben krémesre mixeljük az egészet még melegen.
4. Steril üvegekbe szedjük, talán a csatos a legcélszerűbb, majd a tetejére kacsazsírt csorgatunk, és betesszük egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Én nem zártam be az üveget, csak miután szépen kihűlt.
5. Két-három nap alatt azért fogyasszuk el, de ez nem egy nagy feladat 🙂

Jó étvágyat! 🙂

dsc_0610k

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák