Barion Pixel

Omlós linzer diós tésztával (bögrésen is)

dsc_0924

Ez egy mennyei finomság, én szeretem az omlós vajas tésztákat, és mindent ami diós, de a kettő egybeelegyítve az egyik legfinomabb aprósüteménnyé varázsolja ezt a linzert. Diós, nagyon puha tésztája van, egy kiskanálnyi finom házi sárgabaracklekvárral megkenve, rápirult dióval és porcukorral a tetején, háááát….

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 35 darab linzerhez:
– három bögre liszt (38 dkg)
– 30 dkg jó puha vaj
– 3 bögre darált dió (30 dkg)
– 3 tojás sárgája
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– másfél bögre porcukor (18 dkg)

+ a töltéshez ízlés szerint lekvár (nálam sárgabarack)
+ egy tojás fehérje felverve a tejére
+ illetve kevés durvára vágott dió a szóráshoz
+ porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. A puha, enyhén olvadt vajat és a tészta többi hozzávalóját összegyúrjuk, majd betesszük jó két órára a hűtőbe.
2. A tésztánkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk, ha nagyon ragadna, akkor gyúrunk hozzá még egy kis lisztet. A tészta puha, a dió miatt törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan 🙂
4. Nekem a 2-3 mm-es vastagság volt a tökéletes, ezt ajánlom Nektek is. Ebből aztán lehet tetszőleges nagyságú és formájú sütiket szaggatni, úgy számoljunk, hogy ugyanannyi lyukas legyen, mint amennyi nem lyukas 🙂 Érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és csak már ott a helyszínen kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el és törik netalántán. A korongok tepsibe helyezésében pedig jó segítség egy lapos kenőkés vagy egy tortalapát, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
5. A tetejüket kenjük meg felvert tojásfehérjével, és szórjuk meg a diódarabkákkal.
6. 180 fokos előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon körülbelül 10-12 perc alatt sülnek készre. Nem szabad őket túlsütni, maradjanak szép világosak, ne kapjanak színt, puhák még, mikor kivesszük őket a sütőből, de szépen meg fognak szilárdulni.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

dsc_0916

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák