Barion Pixel

Gigantikus croissant (bögrésen is)

dsc_0656k

Ezek a rongyos kiflik hatalmasra nőnek, belül puhák, vajasak, lyukacsosak, a külsejük pedig pattan a szánkban, ha beleharapunk. Imádnivalóak, nagyon-nagyon-nagyon! 🙂

A két kis betegemnek készült meglepibe, mire felébredtek.

Lizusom nem evett sajnos ebből sem, a torokfájására ez sem volt gyógyír, de azt mondta, ha elmúlik, akkor ő is biztosan eszik 🙁 🙂
Laurácska mogyorókrémmel, a sógornőcském vajasan, a férjem sonkával és sajttal, én házi baracklekvárral ettem, lehet variálni.

Az elkészítése pedig igazán egyszerű:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 12 óriási kiflihez:

– 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)

– 2 bögre 2,8%-os tej (5 dl)

– háromnegyed bögre 20%-os tejföl (175 g-os poharas, vagy négy púpos evőkanálnyi)

– 1 kocka friss élesztő (5dkg)

– 3 tojás sárgája

– 1 egész tojás

– két teáskanál só

– két evőkanál kristálycukor

– 3 evőkanál étolaj

+ 3-4 evőkanál jól kenhető, szobahőmérsékletű vaj vagy margarin

+ egy tojás felverve a kenéshez

Elkészítése:

1. A lisztet a dagasztótálba mérjük, majd a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a langyos tejet, amibe belemorzsoljuk az élesztőt.

2. Hozzáadjuk a többi összetevőt, és lágy, már-már ragacsos tésztát dagasztunk géppel vagy fakanállal.

3. Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen.

4. A gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, majd nagytányér méretű körlappá nyújtjuk őket. A deszkát nem kell lisztezni, anélkül is csodásan lehet bánni vele.

5. Ezután egy kört megkenünk vajjal, majd ráteszünk egy másik kört, és ezt mindegyikkel eljátsszuk. Kivéve az utolsóval, annak a tetejére már nem kenünk vajat!

6. A szép emeletes, vajas tésztatortát először a kezünkkel lapítjuk el, majd kinyújtjuk olyan szűk egy centi vastagra. Őrizze meg a kör alakját! Ezután tizenkét egyenlő cikket vágunk belőle éles késsel vagy pizza szeletelővel.

7. A cikkeket egyenként megfordítjuk, és kinyújtjuk őket vékonyra, olyan negyed centi vastagra, majd a szélesebb felüknél fogva kiflikké tekerjük őket, melyeket két sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatunk.

8. Egy nejlonnal letakarjuk, és meleg helyen egy-másfél órát kelni hagyjuk őket. Hatalmasak lesznek, nem véletlenül gigantikus lett a recept címe.

9. Ha megkeltek, akkor felvert tojással megkenjük a tetejüket és nagyjából húsz perc alatt, 200 fokos sütőben, alul-felül sütés programon készre sütjük őket.

10. A későbbiekben konyharuhával letakarva tároljuk, hogy megőrizze a frissességét.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Receptötlet itt, köszönöm szépen!

dsc_0594k

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák