Hát, ez egy igazi, mindent bele fogás, telis-tele minden jóval, fűszeres tejfölös krumpli, gazdagon fűszerezett hús, bacon, sült paprika, olvadt sajt, hagyma, több nem is kell. Kiadós, laktató, egyszerű…
Hozzávalók:
– másfél kg sertéskaraj egyben
– 1 nagy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
– 10 dkg edámi vagy trappista sajt
– 180 g bacon szalonna
– 1 kaliforniai paprika csíkokra vágva
A páchoz összekeverni:
– 2 teáskanál sót
– 1 teáskanál őrölt pirospaprikát
– 1 mokkáskanál őrölt borsot
– egyharmad bögre étolajat
– 1-2 teáskanál fokhagymaport
A körethez:
– másfél kg burgonya meghámozva, nagyobb darabokra összekockázva
– 1 mokkáskanál só
– 1 kis pohár tejföl (170 g)
+ kevés olaj a locsoláshoz
Elkészítése:
1. Este a húst megtisztítjuk, majd másfél centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon.
2. Ezután egy nagyobb darab alufóliára fektetjük, megkenjük először az alját a páccal, majd visszafordítjuk, és az egészet bedörzsöljük a fűszeres olajjal. A zsebecskékben is! Én kanállal kenegettem, de lehet kézzel vagy ecsettel is.
3. Ha elkészültünk, akkor a húst becsomagoljuk az alufóliába, majd egy zacskóba tesszük, és légmentesen lezárjuk.
4. Mehet is éjszakára vagy legalább néhány órácskára a hűtőbe.
5. A hűtés után a húst egy olajjal kikent tepsi közepére helyezzük, majd a zsebeket megtöltjük hagymával, baconnel, paprikával és sajttal. Jusson mindegyikbe mindenből! 🙂
6. A karajt körberakjuk a krumplival, és meglocsoljuk még egy kevés olajjal, majd megsózzuk. Közben a húst is sózzuk utána egy picit. A krumplit ezután szórjuk meg a megmaradt hagymával, paprikával és terítsük le a baconnel.
7. A tepsit fóliázzuk le, majd 220 fokra előmelegített sütőben süssük másfél órán keresztül.
8. Ezután vegyük le a fóliát, kenjük rá a tejfölt a krumplira, és süssük addig, míg az egész össze nem pirul.
9. Már kész is! 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala