Barion Pixel

Pöri-burger bögrésen

Avagy ahogyan én azt elképzel(t)em, sertéspörköltből, mert mi azt készítjük a leggyakrabban.
Ha már Street-foodot készítenék ebből a gyöngyszemből, akkor mindenképpen ragaszkodnék hozzá, hogy ami belekerül, az bizony összhangban legyen a tradíciókkal. Mi pedig hagyományosan tésztával esszük, vagy szigorúan ropogós héjú, buborékos belsejű, pihe-puha kenyérrel, csalamádéval és/vagy csemegeuborkával. Így ezeket a tészta kivételével mind beleálmodtam, és persze bele is tettem. Mibe? Házi készítésű, vekni formájú kenyér bucikba, amiknek a tésztája éjszaka a hűtőben megkelt, és másnap, mire megfőtt a pörkölt, szép mosolygósra sültek a sütőben. Így került a meleg kenyérkékbe, forró pörkölt, házi savanyúság, és hogy meglegyen a csavar, a kedvenc magyar sajtunkból néhány forgács.

Aki pedig szeretné egy picit könnyedebbre, az készítheti a pörköltjét csirkemellből, illetve a cipócskákban kiválthatja a liszt felét rozslisztre vagy tönkölybúzalisztre, mert úgy is működik. Annyira kell csak vigyázni, hogy a csirkemell sokkal gyorsabban megpuhul, így cseréljétek fel a sorrendet. Előbb menjen a kenyér a sütőbe, aztán jöhet a pöri!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A pörkölthöz:

– 50 dkg sertéscomb felkockázva

– 1 fakanál zsír

– 1 fej vöröshagyma apróra kockázva

– 2 darab Maggi pörköltkocka (vagy klasszikus pörköltet készítünk anélkül, ahogyan szoktunk)

– fél evőkanál őrölt pirospaprika (el is hagyható)

– 1 bögre víz (2,5 dl)

– 1 csapott evőkanál sűrített paradicsom vagy friss paradicsom összezúzva

A tálaláshoz:

– csalamádé, csemegeuborka, Pannónia sajt, TV-paprika vagy erős paprika ízlés szerint

A dagasztás nélküli kenyérkékhez:

– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)

– 2 bögre langyos víz (5 dl)

– 2 evőkanál étolaj

– 2 teáskanál só

– egy csomag porélesztő (7g)

Elkészítése:

1. A kenyér hozzávalóit előző este kimérjük egy tálba, és nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvány.
Letakarjuk egy konyharuhával, és éjszakára a hűtőbe rakjuk.

2. Reggel egy lisztezett deszkára borítjuk, picit átgyúrjuk, négy veknivé formázzuk, majd három helyen keresztbe, vékonyan bevágjuk a tetejüket.

Sütőpapírral bélelt jénai tálba sorakoztatjuk őket, és bekapcsoljuk a sütőt a maximumra (nálam 230 fok).
A kenyereket (egy kicsit a fedőt is lehet) lespricceljük vagy lekenjük őket vízzel. Én kézzel szoktam egy pohárból, de a lényeg, hogy a felszíne mindenütt csillogjon a víztől.
Betesszük őket az ekkor még hideg sütőbe, és körülbelül 40 percig sütjük őket FEDŐ alatt!

3. Ha letelt az negyven perc, akkor óvatosan leemeljük a jénai tetejét, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már a tészta a közepükön is.
Ha nem, akkor még sütjük további tíz percig (ez akár több is lehet, nyilván sütőfüggő), ha igen, akkor újra lespricceljük a kenyeret, és arany barnára sütjük fedő NÉLKÜL!

4. FIGYELEM! Miután a kenyereket betoltuk a sütőbe, a pörkölthöz a hagymát üvegesre pároljuk egy fakanál zsíron, egy közepes fazékban, majd rádobjuk a húst valamint a pirospaprikát, és két-három percig pirítjuk a hússal.

5. Ezután felöntjük egy bögre vízzel, beledobunk két Maggi pörköltkockát, az egészet elkeverjük, majd takarékon főzzük, lefedve, míg a hús meg nem puhul. Eleinte nem kell olyan sűrűn keverni, de mikor elkezd sűrűsödni, akkor már nekünk is gyakrabban szükséges kavargatnunk. Ha a hús jó puha, akkor még hozzákeverünk a sűrített paradicsomot, és összeforraljuk. Jó sűrű pörköltünk keletkezik, ha minden jól ment 🙂 Közben előfordulhat, hogy kell a vizet pótolnunk, ez húsfüggő, de csak annyit, amennyit muszáj, mert sűrű szaftot szeretnénk!

6. Már csak a tálalás maradt hátra! A kenyérkéket hosszára elvágjuk, belekanalazunk pörköltet(-töt), halmozunk rá csalamádét és/vagy csemegeuborkát felkarikázva, mehet bele a sajt, és már el is készültünk. Feldobhatjuk TV-paprikával is, vagy jófajta, méregzöld erős paprikával a csípős ízek kedvelőinek. Érdemes ezután félbevágni a cipókat, mert elég emberesek!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák