Barion Pixel

Pikáns sütőtök krémleves – sült tökből

3,5 l kelesztő

Mert a legfinomabb akkor lesz a sütőtökkrémleves, ha sült tökből készül. Akkor jönnek ki az igazán édes, karakteres ízek, és lesz valóban krémes, ízletes, rikítóan narancsos színű a levesünk.
Pikáns borssal és chilivel, benne pirított szalonnával és ropogós tökmaggal, mellé egy rozsos pirítóssal: már el is készült az ősz egyik legfinomabb forró levese, ami legalább olyan színes fogás, mint ez az évszak.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 1 közepes sütőtök (olyan 1 kg körüli)
Itt zárójelben megjegyzem, hogy én egy nagyobbat szoktam venni, és a fele megy levesbe, a felét pedig megesszük 🙂
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 2-3 evőkanál étolaj vagy olivaolaj
– fél evőkanál méz
– 2 bögre víz
– háromnegyed bögre főzőtejszín (2 dl)
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– 2-3 mokkáskanál só
– negyed mokkáskanálnyi őrölt chili por

A tálaláshoz:

– 10-15 dkg felkockázott vagy csíkozott bacon szalonna
– negyed-fél bögrényi hámozott, pirított tökmag

Elkészítése:

1. A sütőtököt kettévágjuk, kikaparjuk a magjait, ezután keresztbe is elvágjuk a feleket, majd felszeleteljük a darabokat.

2. Kétszáz fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, körülbelül egy-másfél óra alatt puhára, pirultra sütjük őket.

3. Ha egy picit meghűltek, akkor kikaparjuk őket a héjukból.

4. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a mézet, egy perc múlva a tököt, és egy picit összepároljuk őket, egy-két percig csupán. Ezután hozzáadunk másfél bögre vizet, összeforraljuk, félrehúzzuk a tűzhelyről, és mixerrel pürésítjük. Szép krémes, homogén legyen! 🙂

5. Keverünk hozzá további fél bögre hideg vizet, majd jöhet a tejszín, amit szintén a mixer segítségével adagolunk hozzá kisebb dózisokban, nehogy összeugorjon a hő hatására. Tehát lassan csorgatjuk, közben folyamatosan turmixoljuk.

6. Mehet vissza a tűzhelyre, ahol takarékon főzve, folyamatosan kevergetve hozzáforraljuk a fűszereket, és annyi vizet, hogy elérje a számunkra tökéletes sűrűséget.

7. Most jön a kóstolás: fűszerezzük a saját szánk ízére, lehet borsosabbra, csípősebbre. Ami fontos, hogy a tökök cukortartalma változó, így a só, az a mi reszortunk, arra nincs pontos mennyiség. A lényeg az, hogy az édes és a sós legyen egyensúlyban, vagyis, ha nagyon édes a leves, akkor sózzuk bátran, hiszen ez egy édesség 🙂

8. Forrón, pirított baconnel és tökmaggal, valamint ropogós pirítóssal tálaljuk! Tökmagot pedig vehetünk, készen, pirítva, sósan, de mi magunk is megpiríthatjuk. Nem kell alá semmilyen zsiradék, csak szárazon, egy serpenyőben pirítsuk, közben folyamatosan rázogassuk, míg szépen pattogni nem kezdenek, és meg nem pirulnak 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek