Barion Pixel

Majoránnás kacsacombok, párolt lila káposztával, kacsazsíros krumplipürével

Ez egy fenséges kacsás fogás, omlós, puha hússal, aminek pirosra, ropogósra sül a bőre, ízletes párolt káposztával, és krémes pürével, amit nemes egyszerűséggel csak a kacsa fűszeres zsírjával teszünk gazdagabbá. Az ünnepi asztal dísze lehet, de hétköznapi fogásnak is készíthetjük, hiszen alig van vele munka, és hamar elkészül.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók a kacsacombokhoz:

– 6 darab pecsenye kacsacomb
– só
– bors
– majoránna
– fél bögre víz (1,25 dl)

A párolt káposztához:

– 1 fej lila káposzta (másfél kg-os kb.)
– 1 fej lila hagyma
– negyed bögre étolaj
– 1 mokkáskanál őrölt kömény
– 1 evőkanál só
– 2-3 evőkanál 10%-os ecet
– 2-3 evőkanál cukor
– 1 mokkáskanál bors

A krumplipüréhez:

– másfél kg krumpli
– só

Elkészítése:

1. A kacsákat megmossuk, megtisztítjuk, majd egy tepsibe fektetjük őket, amiben kényelmesen elférnek 🙂

2. Sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk mindkét felüket. A majoránna és a bors csak ízlés szerint, de a sót ne sajnáljuk, jusson mindenhová bőven.

3. A combokat ezután bőrükkel felfelé rendezzük el a tepsin, majd öntsünk alájuk fél bögre vizet. Emeljük meg egyenként picit a combokat, hogy jusson alájuk is víz, majd fedjük be a tepsit fedővel vagy alufóliával, és tegyük előmelegített sütőbe, 200 fokra, alul-felül sütés programra, egy órára. Egy óra múlva vegyük le a fóliát, majd pirítsuk le a bőrét, ha puha a hús. Én feljebb tettem a hőfokot 230 fokra, de a hőlégkeverés is nagyon jó ilyen célra.

4. Míg a combok sülnek, addig készítsük el a káposztát és a pürét is.

5. A lila káposztát mossuk meg, majd gyaluljuk le, vagy vágjuk vékony csíkokra, és egy nagyobb fazékban, forró olajon fonnyasszuk meg a lila hagymát, tegyük rá a káposztát, majd kezdjük pirítani vagy inkább melegíteni. A legkisebb hőfokon indítsunk, mert míg nem enged levet, addig könnyen lekaphat.

6. Közben szórjuk meg köménnyel és a sóval, majd pároljuk lassan, gyakran kavargatva harminc percig.

7. Ekkorra ha minden jól megy, akkor puha a káposztánk, ha nem, akkor egy picit még pároljuk.

8. Most adjuk csak hozzá az ecetet, a cukrot és a borsot, hogy gyönyörű színe legyen. Az ecet hatására a káposztánk gyönyörűen kivilágosodik, és szép élénk lila színt fog kapni.

9. Pároljuk még egy jó tíz percig, majd fűszerezzük, cukrozzuk, ecetezzük, sózzuk utána, ha szükséges. Ezután fedjük le, hogy jól összeérjenek az ízek, tíz perc múlva sokkal finomabb, ízesebb, karakteresebb lesz.

10. Miközben a káposzta párolódik, a krumplipürét is elkészítjük persze. Meghámozzuk a krumplit, felkockázzuk, megmossuk, jó sós lobogó vízben megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük, után sózzuk, és a kacsa zsírjával jó alaposan meglocsoljuk. Közben kóstoljuk, sózzuk, és ízlés szerinti pecsenyelével gazdagítjuk addig, míg olyan nem lesz, hogy cuppantanunk kell a szánkkal, hogy de finom 🙂

11. Három az egyben tálaljuk! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák