Barion Pixel

Töltött káposzta anyukámtól lépésről-lépésre

Anyukám pedig a nagymamámtól tanulta, a sváb lagzikban így készítik mi felénk klasszikusan a töltött káposztát. Ahány hely, annyi szokás és étel, de nálunk ez a finom takart így készül, és én imádom 🙂
Nálunk ünnepekkor mindig ez kerül az asztalra karácsony második napján, és nem tudom hányszor szoktam belőle enni, de inkább nem számolom 🙂 És természetesen a lagzinkon este tizenegykor ez volt az éjjeli tízórai, mert nálunk ez egy hagyományos fogás a lakodalmakon…

Hozzávalók:

– 250-300 g sertésoldalas (egyben)
– 1 kg darált sertéslapocka
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 bögre rizs (20 dkg) + egy teáskanál zsír + egy csipet só
– fél fej fokhagyma
– 2 evőkanál zsír (8 dkg)
– 2 púpos evőkanál őrölt pirospaprika
– másfél teáskanál só
– 1 teáskanál őrölt bors
– 1 kg savanyú káposzta (vödrösből a legjobb kiméretni)
– 2 csomag savanyított káposztalevél (nálunk Vecsési, két 500 g-os csomag)

Elkészítése:

1. A darált húshoz hozzáadjuk az őrölt paprikát, a sót, a borsot és a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd az egészet összegyúrjuk.

2. Egy teáskanálnyi zsíron a riszt egy kisebb lábasban lepirítjuk, majd 2 bögre (fél liter) vízzel felengedjük, egy csipet sót szórunk rá, majd lassú tűzön, fedő alatt félpuhára pároljuk. Mindössze addig, míg a vizet fel nem szívja.

3. A rizst ezután a darált húshoz adjuk, és az egészet jól összekeverjük.

4. A hagymát apróra vágjuk, majd egy jó nagy fazékban egy evőkanál zsíron megfonnyasztjuk, és utána a sertésoldalast ráfektetjük.

5. A savanyú káposzta felét hideg vízben átmossuk, enyhén kinyomkodjuk és beborítjuk vele az oldalast, majd egy evőkanál paprikával egyenletesen megszórjuk. A mosás nem áztatás: csak beletesszük a káposztát és máris kinyomkodjuk

6. A savanyított káposztaleveleket egy tányérra tesszük, a vastag ereit pedig kissé levágjuk, vagy ha még így is túl vastag, akkor az eret hosszában is elvágjuk.

7. Aztán egy levelet a tenyerünkbe teszünk, a töltelékből veszünk a tenyerünkbe is egy félmaréknyi gombócot, amit beleteszünk a levél szélesebb (eres) végébe. Majd fentről (értől) lefelé beletekerjük a gombócot, a káposztalevélbe. A két végét az ujjainkkal benyomkodjuk, majd a lábasba, a káposztaágyra fektetjük őket szépen sorban egymás mellé.

8. Végül a maradék káposztát is kimossuk hideg vízben, csak mártjuk, kinyomkodjuk megint! Ezzel pedig szépen betakarjuk a takart töltelékeinket, megszórjuk egy evőkanál paprikával egyenletesen a tetejét és egy evőkanál olvasztott zsírral meglocsoljuk.

9. Felöntjük hideg vízzel úgy, hogy ellepje, lefedjük, majd főzni kezdjük közepes hőfokon.

10. Forrástól számítva pontosan két órán keresztül főzzük takarék lángon, és nem nyúlunk hozzá. Nem kevergetjük, nem nyitogatjuk, csak főzzük!

11. Friss kenyérrel és ízlés szerint tejföllel tálaljuk!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák