Barion Pixel

A kakaós kalácsok királya: az ostoros!

Igazi régimódi, sötéten kakaós kalácsféle, rusztikusan tekergő krémes rétegekkel, pont ahogyan a kép is igyekszik tükrözni, remélem sikerrel 🙂

Szinte úszik a csokoládéban, a tésztája pedig valami mesés! Hideg estéken kell ennél több???

De trükkje van, hogy jól sikerüljön, és ne folyjon ki a töltelék, úgyhogy figyelem, a titok a receptben! 🙂

A minap a papírboltban Gabi mesélte, hogy a lánya aznap ostoros kalácsot fog sütni, én pedig panaszkodtam, hogy nekem eddig kétszer sikerült elrontanom, az egyik kiszáradt, és kifolyt belőle az összes töltelék, a másiknak, amit pedig szerettem volna püspökformában megsütni, hogy ne folyjon ki a kakaós töltelék, nyers maradt a közepe. Így megbeszéltük, hogy majd elkérem a receptjüket. De nem jutottam oda, hogy elkérjem, viszont közben egy kedves Olvasóm küldött nekem egy ostoros kalács receptet, és azt írta, hogy ebből nem folyik ki, csak nagyon összenőnek a sülés közben. Erre én azért kieszeltem egy trükköt, és dupla sütőpapírt tettem a sütő aljába, amiből az egyikkel szépen elválasztottam egymástól a két kalácsot, így nagyon szépek lettek, a töltelék pedig mind benne maradt, így bátran ajánlom Nektek, hogy készítsétek el! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 2 méretes kalácshoz:

– 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
– 1 kocka élesztő (5 dkg)
– másfél bögre 2,8%-os tej (kb. 4 dl)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 3 tojás sárgája
– 3 evőkanál étolaj
– 1 csipet só
– 5 dkg puha, enyhén olvadt vaj

A kakaós krémhez:

– 20 dkg puha margarin (ennél a margarin szerencsésebb, de lehet vajjal is)
– 3 csomag vaníliás cukor (30 g)
– egy-másfél bögre porcukor (ízlés szerint, ki mennyire édesen szereti, 10-15 dkg)
– 4 púpos evőkanál holland kakaópor

A tetejére:
– egy tojás, egy mokkáskanál cukor és egy mokkáskanál tej keveréke

Elkészítése:

1. Az élesztőt egy mokkáskanál kristálycukorral elkevert, langyos tejbe belemorzsoljuk, majd meleg helyen, tíz perc alatt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává dagasztjuk.

2. Letakarjuk, majd meleg helyen, körülbelül egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

3. Ezután hatfelé osztjuk a tésztát, melyeket gombócokká formázunk, és letakarva kelni hagyjuk őket, további tizenöt percet a deszkán.

4. Míg kelnek, addig a puha margarint kikeverjük a cukrokkal és a kakaóporral, tulajdonképpen elkészítjük a kakaókrémet.

5. Ezután a tésztagombócokat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk, körülbelül fél-háromnegyed centi vastagra (én nem liszteztem a deszkát), majd megkenjük őket kakaókrémmel, és feltekerjük őket, mint a bejglit, a hosszabbik felüknél fogva.

6. A tekercsekből hármat-hármat összefonunk, és az így kapott két jókora kalácsot átemeljük egy „kisebb méretű”(!) tepsire (olyanra, amibe szűkösen vannak valamelyest, tehát ne legyen nagy, különben szétterül a kalácsunk és lapos lesz!), amibe előzőleg két sütőpapírt fektettünk. Egy olyat, ami teljes nagyságában befedi a tepsit, és egy olyat, ami csak a bő felét. A duplára tesszük az egyik kalácsot, amire ráhajtjuk a sütőpapírt, és mellé tesszük a másik kalácsot. Akkor dolgoztunk jól, ha van egy sütőpapír réteg, ami elválasztja egyes számú kalácskát a ketteskétől 🙂
Így ni, mint a képen, hogy érthetőbb legyek:

7. Ezután mehet a 160 fokra, alul-felül sütés programon előmelegített sütőbe, pontosan negyven percre.

8. Negyven perc után kivesszük, megkenjük a tojásos keverékkel, majd visszatesszük addig, míg aranybarna nem lesz.

9. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még kell sülnie, akkor sütőpapírt teszünk a tetejére, hogy ne barnuljon tovább.

10. Mikor kész, akkor tíz percre letakarjuk konyharuhával, hogy visszapuhuljon, megvárjuk, hogy legalább langyosra hűljön (ez embert próbáló!), majd meghintjük porcukorral, szeleteljük, és eszük-esszük (tömjük?:-)

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák