Mézes mesekeksz bögrésen – kekszpecséthez is

Illatos, gazdag fűszerezésű, omlós, vajas-mézes kekszek, teljesen hozzák a Mesekeksz illúzióját boldogságos ifjúságomból 🙂
Nagyon finomak, és igazán mutatósak, de kekszpecsét nélkül is nyugodtan készítsétek el, a sok fűszernek és a méznek köszönhetően, akárcsak a mézeskalácsnak, áldásos hatása van az érzékekre és az egészségünkre is 🙂

Amióta megláttam a facebookon ennek a gyönyörűségnek a fotóját, tudtam, hogy el kell készítenem 🙂 Be is szereztem a formákat, amiket ildi KOKKI használt (persze ezek nélkül is ugyanolyan tökéletes lesz a végeredmény) és a receptet is kipróbáltam egy kicsit lustább verzióban. Nem mártottam a csokiba, és a két órás hűtési időt is kihagytam a szaggatás után, de így is nagyon-nagyon finom lett 🙂 Ezúton is köszönöm neki, mert szerintem a legmutatósabb, legillatosabb kekszek egyikét sikerült most elkészítenem.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– fél bögre porcukor (10 dkg)
– két és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
– 15 dkg PUHA vaj (nagyon puha, de nem folyósra olvasztott)
– szűk egyharmad bögre méz (80 g)
– 2 tojás sárgája
– 1 csipet só
– 2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
– 3-4 teáskanál fahéj
– 2 csapott teáskanál kardamom (ha nincs, akkor mehet bele több szegfűszeg)
– 1 kis csipet szerecsendió + egy nagy csipet szegfűszeg + 1 csipet gyömbér

+ 1 tábla csokoládé, ha mártani szeretnénk

Elkészítése:

1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd éjszakára folpackba csomagolva, hűtőben pihentetjük. A fűszeres illatot többszöri kézmosás után éreztem az ujjaimon, valami mennyei volt, pedig még csak meg sem volt sütve 🙂
2. Másnap kivesszük a hűtőből, és körülbelül húsz percet hagyjuk szobahőmérsékleten, majd nagyon-nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk olyan fél centi vastagra, és szaggató vagy kekszpecsét segítségével a kívánt formájúra szaggatjuk. A szaggatót minden szaggatás előtt lisztbe mártjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük őket, majd 170-180 fokos sütőben körülbelül tíz perc alatt megsütjük. Aki puhára szeretné, vegye ki tíz perc után, aki kekszesebbre, az hagyja még néhány percig, de csak a széle kapjon színt, nehogy túlszárítsuk!
4. Ha be szeretnénk mártani, akkor mikróban vagy gőz felett olvasszuk fel a csokit, mártsuk bele a talpukat, és fejjel lefelé, hűvös helyen hagyjuk megdermedni a csokit. Ha mikrózzuk a csokit, akkor fél percenkét vegyük ki és keverjük át, nehogy megégjen a csokoládénk!

Jó illatsziporkát! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Share This