Barion Pixel

A jó töltött dagadó titka (vagyis receptje)

3,5 l kelesztő

Anyukám sorolná, de én egyszerűen leírom a receptet, ahogyan ő készíti, és már meg is van a titok nyitja, mesésen finom lesz a végeredmény, abba sem lehet hagyni, a legízletesebb töltelék szerintem 🙂 És az a hús, jajjj de szeretem 🙂
Kiskorom óta kedvencem, egy időre mégis lekerült nálunk valamilyen titokzatos módon a családi repertoárból, de szerencsére egyik hétvégén visszatért, és most már nem engedjük el újra…
Igazi különlegesség, mert a dagadó egy nagyon ízletes hús, ha nem szárítjuk ki, és jól bedörzsölve majorannával, sóval, megtöltve egy csirkemájas, fűszeres puha töltelékkel, megfejelve egy puha krumplipürével és egy kis csemegeuborkával, hát mit is mondhatnék: Nnna!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– egy-egy és negyed kilogramm dagadó
– 1 teáskanál só a húshoz
– 1 teáskanál majoranna a hús bedörzsöléséhez

A töltelékhez:

– 3 evőkanál étolaj
– 1 fej közepes vöröshagyma
– 3 zsemle
– 30 dkg csirkemáj
– 1 nyers tojás
– 2 főtt tojás
– háromnegyed bögre tej (kb. 2 dl)
– 2 mokkáskanál őrölt fekete bors
– 1 mokkáskanál majoránna
– 1 mokkáskanál vegeta
– 1 kis csokor petrezselyem

+ kb. negyed bögrényi étolaj

Elkészítése:

1. A dagadót felszúrjuk a zsírosabb felénél, vagy a hentessel elvégeztetjük a műveletet. Vigyázzunk, hogy a felszúrásnál csak zsebet készítsünk, és ne vágjuk át!

2. A dagadót ezután kívül-belül sózzuk, majd majoránnával bedörzsöljük.

3. A hagymát apró kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, és mikor már üveges, akkor hozzáadjuk az apróra vágott csirkemájat és a petrezselymet, sóval, borssal, vegetával, majoránnával ízesítjük, majd körülbelül öt percig sütjük.

4. A zsemlét beáztatjuk a tejben, és mikor félig kihűlt, hozzáadjuk a jól kifacsart zsemléhez a májas töltelék alapot, belekeverjük a nyers tojást valamint az apróra vágott főtt tojást, ezt jól összedolgozzuk, majd beletöltjük a dagadóba. nem szabd a dagadót túlságosan megtömni, mert a töltelék a tojás miatt még fog emelkedni, és ha túl sok a töltelék, akkor kirepedhet!

5. A dagadót hústűvel összetűzzük, ezután egy jól kiolajozott tepsibe vagy jénaiba tesszük, a húst is meglocsoljuk vele picit. Ha sok a töltelék, akkor a maradékot elhelyezzük a hús mellett. Fél centi vastagon nyugodtan állhat az olaj, mielőtt beletesszük a húst és a tölteléket!

6. Lefedjük és körülbelül 40 percig sütjük 200-220 fokon, alul-felül sütés programon, majd fedő (alufólia) nélkül pirosra sütjük. Közben egyszer-kétszer meglocsoljuk olajjal, hogy ne száradjon ki nagyon!

7. Mi mindig krumplipürével esszük, de ki mivel szeretné 🙂

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek