Barion Pixel

Virslis lencsesaláta lila hagymával, citrommal

A lencse kell, hogy ott csücsüljön az asztalkánkon valamilyen formában az év utolsó napján, hogy másnap, valamikor éjfél után a sok pénz reményében kanalazhassunk belőle egy keveset, vagy inkább sokat. Mert ebből nem csak a pénz miatt fogunk eszegetni, hanem azért, mert a citromos lencse, egy majonézes, tejfölös, mustáros alapban, csábító lila hagymával és vékonyka karika virsli szeletekkel, egy leheletnyi fekete borssal bizony elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– másfél bögre lencse (kb. 250 g)
– fél bögre majonéz
– két bögre tejföl (kb. egy 330 g-os tejföl)
– 1 csapott evőkanál mustár
– 1 fej lila hagyma
– fél citrom kifacsart leve
– 4-5 virsli felkarikázva
– 4 babér levél
– 2 teáskanál só (a főzővízbe)
– 1 mokkáskanál só (a mártásba)
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors

+ a tálaláshoz főtt tojás (elhagyható)

Elkészítése:

1. A lencsét feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje, majd mikor forrni kezd, leöntjük az első levét, majd felöntjük 5 bögre vízzel, amibe két teáskanál sót és három-négy babérlevelet is belekeverünk.

2. Közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük. Közben kevergetjük, ha szükséges, akkor még adunk hozzá vizet.

3. Ezután leszűrjük, meglocsoljuk a fél citrom levével, összekeverjük, majd hagyjuk hűlni.

4. Addig elkészítjük a saláta alapot, összekeverjük a majonézt, tejfölt, mustárt, sót, borsot, majd hozzákeverjük az apróra kockázott lila hagymát, és a vékonyra karikázott virslit.

5. Hozzákeverjük a legalább langyosra hűlt lencsét, majd hűtőben hagyjuk összeérni ezeket a finom ízeket.

6. Főtt tojással tálaljuk, és esetleg egy pici vágott petrezselyemmel még inkább dobhatunk rajta! 🙂

Vidám csúszkálást az Új Évbe, szuper 2018-at kívánok Nektek! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák