A lencse kell, hogy ott csücsüljön az asztalkánkon valamilyen formában az év utolsó napján, hogy másnap, valamikor éjfél után a sok pénz reményében kanalazhassunk belőle egy keveset, vagy inkább sokat. Mert ebből nem csak a pénz miatt fogunk eszegetni, hanem azért, mert a citromos lencse, egy majonézes, tejfölös, mustáros alapban, csábító lila hagymával és vékonyka karika virsli szeletekkel, egy leheletnyi fekete borssal bizony elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– másfél bögre lencse (kb. 250 g)
– fél bögre majonéz
– két bögre tejföl (kb. egy 330 g-os tejföl)
– 1 csapott evőkanál mustár
– 1 fej lila hagyma
– fél citrom kifacsart leve
– 4-5 virsli felkarikázva
– 4 babér levél
– 2 teáskanál só (a főzővízbe)
– 1 mokkáskanál só (a mártásba)
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
+ a tálaláshoz főtt tojás (elhagyható)
Elkészítése:
1. A lencsét feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje, majd mikor forrni kezd, leöntjük az első levét, majd felöntjük 5 bögre vízzel, amibe két teáskanál sót és három-négy babérlevelet is belekeverünk.
2. Közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük. Közben kevergetjük, ha szükséges, akkor még adunk hozzá vizet.
3. Ezután leszűrjük, meglocsoljuk a fél citrom levével, összekeverjük, majd hagyjuk hűlni.
4. Addig elkészítjük a saláta alapot, összekeverjük a majonézt, tejfölt, mustárt, sót, borsot, majd hozzákeverjük az apróra kockázott lila hagymát, és a vékonyra karikázott virslit.
5. Hozzákeverjük a legalább langyosra hűlt lencsét, majd hűtőben hagyjuk összeérni ezeket a finom ízeket.
6. Főtt tojással tálaljuk, és esetleg egy pici vágott petrezselyemmel még inkább dobhatunk rajta! 🙂
Vidám csúszkálást az Új Évbe, szuper 2018-at kívánok Nektek! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala