Barion Pixel

Finomságos, puha túrós batyu, bögrésen

Miközben sül, igéző, édes vaníliás illat száll a lakásban, és jobb nem is történhetne egy tartalmas leves után, mint beleharapni egy könnyű túróval megtömködött, puha batyuba 🙂

Ez az a finomság, amiért kislánykorom óta rajongok, nagyon szeretem, ahogy a kelt tésztákat és a túrós ételeket is. Így a kettő találkozása csakis nyerő lehet, és ez még a menzán is finom tud lenni, vagyis örök kedvenc péksüti, mint szerintem sokunknak 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához:

– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 8 dkg vaj
– egy és egyharmad bögre langyos tej (kb. 3 dl)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 tojás sárgája
– 4 dkg élesztő + 1 mokkáskanál kristálycukor
– 1 csipet só
– 1 csomag vaníliás cukor

+ mazsola ízlés szerint

A töltelékhez:

– 50 dkg túró
– 2 tojás sárgája
– 2 tojás fehérje habbá verve
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 4 evőkanál búzadara
– 4 dkg olvasztott vaj
– fél citrom leve kifacsarva

+ reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint (el is hagyható)

+ egy tojás felverve a kenéshez

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk. Ha nagyon ragadós, akkor adunk hozzá még lisztet, ha száraz, akkor tejet.

2. A tésztát letakarva, meleg helyen, a kétszeresére kelesztjük.

3. Közben elkészítjük a tölteléket, a túrót, a tojások sárgáját, cukrokat, búzadarát, olvasztott vajat és citromlevet (reszelt héjat, mazsolát) jól összekeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojások habját.

4. Ha megkelt a tészta, akkor két-három milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd nyolcszor nyolc centiméteres négyzetekre vágjuk.

5. A négyzetek közepére egy-egy jó evőkanálnyi teszünk, összecsípjük (jó erősen!) a végeiket, majd megcsavarjuk őket.

6. Kivajazott gáztepsire tesszük a batyukat, majd további fél órát hagyjuk őket kelni meleg helyen.

7. Megkenjük őket felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük őket.

8. Porcukorral meghintve tálaljuk!

Jó étvágyat, jó nosztalgiázást! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák