Barion Pixel

Sűrű és forró: Frankfurti leves pofonegyszerűen!

Ez egy igazi, hideg, fagyos napokra kitalált forró leveske, még akkor is, ha a frankfurtiaknak gőzük sincs róla, hogy ilyen létezik. Ismét egy menzahungarikum, ami begyűrűzött egyszer, a békebeli szép időkben Pestre, de annyi köze van Frankfurt vidékéhez, mint a székelykáposztának Erdélyhez, vagy a milánóinak a divat nagy fővárosához. Valószínűleg a frankfurti virsli lehet a keveredés tárgya, de ez igazából megint csak egy olyan dolog, ami nem sokat változtat ennek a levesnek az élvezeti értékén.

Ellenben a jó recept igen! Az számít a leginkább, mert ha gazdagon és ízletesen készítjük el, akkor hamar a leves-toplistánk élre kerülhet, és eltüntetheti az esetleges rossz élményeinket az ízetlen lében úszkáló levélkékről és a rossz fajta virslivel készített menza-rémálomról, hogy valami egészen más borzolja az ízlelőbimbóinkat, a szó legpozitívabb értelmében 🙂

Ez a leves igazán sűrű, és tartalmas lesz, az egy, amivel ronthatunk rajta, az a rossz virsli, tehát arra ügyelni kell, hogy finom, és minőségi változat kerüljön bele. A többit megoldja a jó adagnyi tejföl, a finom káposzta, némi hagyma és fokhagyma, ízletes piros fűszerpaprika, az illatos fekete bors, és a krumpli, ami jól besűríti az egész tálnyi varázslatot.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy hatalmas fazéknyi leveshez:

– 1 púpos evőkanál sertészsír
– 1 kisebb fej kelkáposzta
– 4-5 szem krumpli
– 2 közepes fej vöröshagyma apróra kockázva
– 2-3 gerezd fokhagyma átnyomva vagy reszelve
– 2 csapott evőkanál piros, őrölt fűszerpaprika
– 1-2 evőkanál só
– 1 mokkáskanál köménymag (elhagyható vagy helyettesíthető őrölt köménnyel)
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– 2-3 pár virsli vékonyra karikázva (jó minőségű!)
– 1 bögre tejföl
– 1 evőkanál fehér finomliszt
– 1 csapott evőkanál vegeta vagy egy leveskocka (ez is elhagyható, de én szeretem, ha erőteljes íze van)
– víz

+ Tipp: legközelebb két sárgarépát is bele fogok karikázni, azt tegyétek a krumplival egyidejűleg a levesbe, ha szeretitek 🙂

Elkészítése:

1. A hagymát a forró zsíron megfuttatjuk egy nagyobb fazékban, csak egy két keverés erejéig, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és a hámozott felkockázott burgonyát, és felöntjük két bögre vízzel. Öt percig főni hagyjuk közepes lángon.

2. Eközben csíkokra vágjuk a megmosott káposztát. A torzsát előtte eltávolítjuk, arra nincs szükség. Rádobjuk a káposztát is a krumplira, majd felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk (vagy beletesszük a kockát), és mehet bele a fokhagyma is. Fedő alatt fél órát főzzük, közepes lángon.

3. Fél óra múlva megnézzük, hogy puha-e a kelkáposzta, illetve, hogy olyan-e, mint szeretnénk, hogy legyen. Én például azt szeretem, ha jó puha, de van, aki harsanósabban szereti.

4. Ha optimális állagú a káposztánk, akkor hozzáadjuk az apróra karikázott virslit, valamint a liszttel elkevert tejfölt is a következő módon. A lisztes tejfölre rászedünk egy merőkanál levest, és jól elkeverjük, ezután lassan a levesbe csurgatjuk, folyamatos keverés közben. Közben fűszerezzük, sózzuk, adhatunk hozzá még pirospaprikát, hogy színesebb legyen, a lényeg, hogy addig szórjuk bele még azt a bizonyos „ezt meg azt”, míg nem lesz olyan, mint szeretnénk, hogy legyen! 🙂

5. További öt percig forraljuk, és már kész is 🙂

6. Tejföllel vagy anélkül tálaljuk!

Jó átmelegedést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák