Barion Pixel

Régimódi kókuszkocka bögrésen

Egy igazi klasszikus, minden megsárgult receptes könyvben ott lapul, anyukák és nagymamák emlékeit tarkítja, a kép mosolyt csal az arcunkra, és szinte a szánkban érezzük az ízét. A férfiaknál is óriási kedvenc, legalábbis, ha sorra veszem a férjemet, apukámat, öcsémet, megannyi fiúismerőseimet és a húsvétkor megjelenő locsolókat, akik tíz süti közül is ezt választották elsőként.

Kislánykoromban az egy süti volt, aminek az elkészítésben lelkesen segítettem, imádtam mártogatni, hempergetni a piskótakockákat, a férjem pedig a nagyival belefullasztotta a csokiba, ahogy ő emlékszik, ezért is fullasztós kókuszos náluk a neve.

Nem is lehet nem szeretni egy puha, vajas piskótát, ami egy eszméletlen vajas-kakaós csillogó mázzal szívja meg magát, aztán kókuszpelyhekben fürdik.
Készítsétek el, nagyon egyszerű kevert tészta az alapja, a máz pillanatok alatt kész, a fullasztgatás és a hempergetés pedig jó móka 🙂

És apró érdekesség: ez egy ausztrál nemzeti sütemény, Lamington szelet a becsületes neve, és Queensland egyik kormányzója után lett ily módon elkeresztelve.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
– 2 tojás
– 2 evőkanál méz
– 5 dkg vaj
– két és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
– bő háromnegyed bögre tej (kb. 2 dl)
– 1 púpos teáskanál szódabikarbóna

A mázhoz:

– 20 dkg vaj
– egyharmad bögre tej
– 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
– szűk fél bögre (négy evőkanál holland kakaópor)
– 2 evőkanál rum (elhagyható)

A hempergetéshez:

– 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

1. A cukrot, a mézet és a tojásokat kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat is, amivel alaposan összekeverjük.

2. Végül a tejet és a lisztes szódabikarbónát is hozzákeverjük, kisebb adagokban, váltogatva.

3. Mehet is egy sütőpapírral bélelt, kisebb méretű, körülbelül 20*30-as tepsibe, 180 fokra, alul-felül sütés programra, körülbelül 25 percre.

4. Ha a piskóta megsült, majd langyosra hűlt, nekiállunk a máznak. A piskótát sütőpapírral együtt emeljétek ki a tepsiből, miután megsült, hogy ne nedvesedjen be az alja! A legjobb egy rácsra áttenni, de maradhat is a sütőpapíron, csak a tepsiben ne!

5. A vajat a tejjel egy kisebb lábasban, kevergetés kíséretében összemelegítjük, és mikor már homogén, akkor beleöntjük a cukorral elkevert kakaóport is, amit csomómentesre keverünk, és összeforralunk. Ezután még belekeverhetjük a rumot, de ekkor már ne főzzük tovább! Miközben a máz fődögél, szakítsunk időt arra is, hogy a piskótának vágjuk le a széleit, majd szeleteljük helyes kis kockákra.

6. Egy villa segítségével ezután mártsuk meg a piskótakockákat egyenként a csokiban, majd hempergessük kókuszreszelékbe.

Jó nosztalgiázást Nektek! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Pin It on Pinterest

Share This