Barion Pixel

Sertésszűz vadasan orsótésztával

Egyik nap készült nálunk a férjem kedvéért ez a csúcsfinomság 🙂 Minden jó benne van, amit csak el lehet képzelni, egy ízletes vadashoz. Soroljam? Sorolom! Puha, omlós, szaftos hús, egy zöldséges mártással, édes leveszöldséggel, gazdagon vöröshagymával, és egy mustárral, citrommal, borssal megbolondított tejfölös-tejszínes mártással, hagyományos orsótésztán tálalva. Nagyon szeretem, egész délután azon járt a fejem, hogy este majd melegítek belőle még egy tányérral, és alig vártam 🙂

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

– 1 kg sertésszűz
– két evőkanál sertésszír
– őrölt fekete bors
– só

A vadas mártáshoz:

– 2 fej vöröshagyma
– 5 közepes sárgarépa
– 3 közepes fehér répa
– só
– 1 evőkanál cukor
– 2 evőkanál 10%-os ételecet
– 3 babér levél
– fél bögre főzőtejszín (vagy egyéb tejszín)
– 1 bögre tejföl
– 1 evőkanál liszt
– fél citrom leve kifacsarva
– 1 evőkanál mustár

Elkészítése:

1. A zöldségeket meghámozzuk, a répát és a fehér répát, hagymát felkarikázzuk. A húst lehártyázzuk, majd felszeleteljük, és mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

2. A zsírt egy nagyobb, mélyebb serpenyőben vagy fazékban felforrósítjuk, majd rádobáljuk a hússzeleteket, melyek mindkét felét hirtelen megpirítjuk. Mindössze addig, míg szépen ki nem fehérednek!

3. Ekkor a húst kiszedjük, majd a helyére kerül a hagyma, a répa, és a fehér répa, egy csapott evőkanál kristálycukor kíséretében, amivel folytonos kevergetés mellett rövid ideig pirítjuk.

4. A hússzeleteket ezután szépen rátesszük a zöldség tetejére, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (éppen hogy), dobunk bele három babérlevelet és az ecetet, lefedjük, majd puhára pároljuk, közepes tűzön.

5. A habaráshoz csomómentesre keverjük egy habverővel a lisztet a tejszínnel, majd a tejföllel és a mustárral is.

6. Ha a hús és a zöldség már puha, akkor a húsokat kiszedjük, és a babérlevelet is, amire már nem lesz szükség.

7. A zöldségeket ezután összeturmixoljuk, majd a habarással együtt összeforraljuk folytonos kevergetés mellett. Én most botmixerrel turmixoltam, de blenderrel még selymesebb végeredmény érhető el szerintem.
Kihagyhatjuk egyébként a turmixolást, ha az elején kockázzuk a hagymát és Julien-re vágjuk a répát, de én arra rest voltam 🙂

8. A húsokat visszatesszük a mártásba, összeforraljuk és máris készen vagyunk. Azért kóstoljuk, adjunk hozzá sót, borsot, mustárt, ha még hiányolunk belőle valamit. Forró orsótésztán tálaljuk!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák