Barion Pixel

A legkrémesebb túrógombóc bögrésen!


Méghozzá kukoricadarával, gombócfőzőcskézés nélkül!

Imádom és nem tudom mennyit lennék képes magamba tömni, mert egészen más, mint a megszokott túrógombóc.
Itt a darát tejben, cukorral puhára főzzük, és tejföllel, áttört túróval keverjük össze, és már kész is. Tálaláskor frissen gombócoljuk őket, majd, bele egy kis aranybarna prézlibe, nyakon vaníliás tejföllel és pirult mandulalapocskákkal + jó sok porcukorral.
Páratlan, krémes, selymes, túrós, a kukoricadara pedig egy olyan plusz ízt ad a túrónak, ami nem a megszokott, de annál inkább harmonikus.

Készítsétek el, nem fogjátok megbánni…

(Már egyszer volt fent ez a recept, de most úgy fotóztam, hogy valóban étvágygerjesztő legyen, remélem sikerrel jártam 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– fél bögre kukoricadara
– 1 csipet só
– két evőkanál cukor
– egy és egy negyed bögre tej
– 1 csomag vaníliás cukor (10-15 g-os)
– háromnegyed bögre tejföl
– 25 dkg túró

A morzsához:
– másfél bögre zsemlemorzsa
– 1 evőkanál zsír

+ vaníliás cukor a megmaradt tejfölbe ízlés szerint
+ pirított mandulaszeletek (egy-két maréknyi)
+ porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. A tejet tegyük fel melegedni egy evőkanálnyi cukorral és a csipet sóval egy kisebb fazékban. Amikor már forr, akkor szórjuk bele lassan a kukoricadarát. Kis fokozaton, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg megpuhul. Ez mindössze néhány percig tart, ezután öt percre takarjuk le egy fedővel.
2. Ha letelt az öt perc, akkor vegyük le a fedőt, és hagyjuk a málét kihűlni. Néha át is keverhetjük, hogy gyorsítsuk a folyamatot.

3. A túrót áttörjük (én csak botmixerrel krémesítettem), hozzáadjuk a maradék egy evőkanálnyi cukrot, vaníliás cukrot és a tejföl felét, majd jól kikeverjük.

4. A zsemlemorzsát az olajon lepirítjuk. Folyamatosan kevergessük kis hőfokon, és egy pillanatra se hagyjuk magára. Aranybarnának kell lennie, nem feketének 🙂

5. A kihűlt kukoricadarához adjuk hozzá az ízesített túrót, és dolgozzuk jól össze.

6. Ezután egyszerűen gombócokat formázunk belőle nedves kézzel, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Egy másik kitűnő megoldás a tálaláskor egy fagylaltos kanál bevetése is, akkor még ki sem kenjük magunkat 🙂 Ez esetben kitesszük a gombócokat a desszertes tányérokra, és csak meghintjük őket a morzsával a melegítés előtt.

7. A maradék tejfölt vaníliás cukorral ízesítjük ízlés szerint.

8. Tálalás előtt felmelegítjük, és vaníliás tejföllel leöntve, porcukorral és pirított mandulaszeletekkel alaposan meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák