Barion Pixel

Pehelykönnyű rozsos szendvicskenyér bögrésen

Rozsos, mégis gyönyörű hófehér, úgyhogy a gyerkőc sem fog rájönni a turpisságra, aki valamilyen oknál fogva nem vonzódik a barnabélű kenyérhez.

Nagyon könnyű, pihe-puha, laza, igazi szendvicsnek való, picit megreformált szendvicskenyeret alkothatunk, igazán egyszerűen 🙂

A rozs pedig telis-tele van értékes tápanyagokkal és rostokkal, így hosszú távon energiát biztosít számunkra…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– egy és egyharmad bögre víz (szűk 3,5 dl)
– 2 teáskanál kristálycukor
– 10 g porélesztő (egy 10 g-os élesztő, vagy egy 7 g-os csomag + egy csapott teáskanálnyi)
– másfél bögre világos rozsliszt (22 dkg)
– két és fél bögre fehér finomliszt (33 dkg)
– 1 evőkanál étolaj
– 1 evőkanál só

A tetejére:

– egy tojás fehérje
+ magok ízlés szerint

Elkészítése:

1. A porélesztőt egy bögre langyos vízben feloldjuk a cukorral, majd a tészta többi hozzávalójával együtt lágy tésztát dagasztunk, amit letakarva, meleg helyen, úgy a kétszeresére kelesztünk, kb. 50 perc alatt.

2. A megkelt tésztát megformázzuk, és egy szögletes, sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tesszük, ezután további negyven percig hagyunk keledezni.

3. Ha megkelt, akkor a tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, megszórjuk tetszőlegesen magvakkal, amiket a biztosabb ragadás érdekében még egy soron átkenhetünk vagy inkább bepamacsolhatunk tojásfehérjével, így a magok is szép fényesek lesznek.

4. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, körülbelül 50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, akkor tegyük egy ráccsel lejjebb, és ha még akkor is, abban az esetben tegyünk rá a tetejére egy darab alufóliát. A püspökkenyér forma a megkelt tésztával együtt elég magas, így ügyeljünk rá, hogy a rácsot úgy helyezzük el, hogy ne a rács, hanem a kenyér legyen középen 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák