Barion Pixel

Creme brulée bögrésen

Azt mondják, hogy a cukor univerzális ételízesítő, és állítólag nem ront el semmit 🙂 A sült, lágy vaníliakrémnek minden esetre kész főnyeremény, ha rápirul a tetejére karamell formájában…

Egy Ina Garten idézet pedig kimondja, hogy:

„ A creme brulee a pasinak az alapdesszert. Készítsd el neki, és utána követ bárhová.”

Én megkérdeztem a férjemet miután megkóstolta, hogy mi a véleménye erről az idézetről, mire ő vigyorogva ezt válaszolta:
“Én eddig is követtelek bárhová.”

Így ezt nem tudom igazán alátámasztani, de a magunk kedvéért is mindenképpen érdemes elkészíteni, ha pedig még követőnk is akad, akkor két legyet egy csapásra 🙂

Egyébként bármennyire is exkluzív a hangzása vagy a kinézete, ijesztőnek tűnhet az elkészítése, igazából semmiség. A munkaigénye minimális, mindössze odafigyelést igényel, de abban én leszek a segítségetekre, mert lépésről-lépésre részletesen leírom, hogy mire kell odafigyelni.

Ha pediglen szeretitek a pudingot és/vagy a grillázst, akkor ezt egyenesen imádni fogjátok 🙂

Itt azonban egy plusz eszközre is szükségetek lesz, az pedig a szakács/vagy cukrászfáklya (vagy mostanság divatosan zsebsárkány), ami egy-két ezer forintért is beszerezhető, és mivel számtalan desszertnél jó szolgálatot tesz, így mindenképpen érdemes egyre beruházni, ha adódik rá alkalom. Egyáltalán nem javaslom a légkeveréssel való kísérletezgetést, ha creme brulée, akkor erre szükség lesz, de a későbbiekben piríthatunk vele habcsókot, flambírozhatunk, és egy csomó látványos dolgot készíthetünk a segítő lángocskájával 🙂
A férjünk pedig forraszthat is vele, ha szeretne 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 4 adaghoz:

– 4 tojás sárgája
– másfél bögre habtejszín (3,75 dl)
– fél bögre cukor (8 dkg)
– 1 vaníliarúd (esetleg egy-két teáskanál vaníliakivonat)

+ a tetejére fél bögre cukor (8 dkg)

Elkészítése:

1. A sütőt alul-felül sütésre kapcsoljuk, 160 fokra.

2. Ezután a tejszínt forraljuk össze egy kisebb lábasban a vanília rúd kikapart magjaival, illetve magával a rúddal is.

3. A felforralt tejet ezután félrehúzzuk, majd egy szűrőn átszűrjük, hogy ne maradjanak benne vaníliarúd arabkák, amik leválhattak a főzés során.

4. Ezután egy kisebb keverőtálban egy kézi habverővel összekeverjük a tojás sárgákat a cukorral, de semmiképpen nem gépi habverővel, nem szabad kihabosítani, az tönkreteszi ezt a desszertet, fel fog emelkedni sütés közben, majd összeesik, mint egy szuflé!
Tehát csak lazán kever, nem habosít! 🙂

5. A vízforralóban vagy egy lábasban vizet kezdünk forralni, kb. két bögrényit, vagyis fél litert, de a pontos mennyiség majd a sütőedényünktől fog függni, és formácskáktól…

6. Mialatt a víz felforr, a meleg tejszínünket hozzácsorgatjuk a tojásos keverékünkhöz, és folyamatosan keverjük, nehogy kicsapódjon vagyis megfőjön a tojás…

7. A krémet ezután négy kis szuflé formába, vagy egyéb hőálló tálkákba öntjük. A fotón creme brulée forma látható, de ez igazából mellékes, hogy milyet használunk, a lényeg, hogy hőálló legyen!

8. Egy közepes tepsi vagy jénai aljára egy összehajtogatott konyharuhát terítünk, majd ráhelyezzük a creme brulée-ket. Ez azért fontos, hogy ne tudjanak elcsúszkálni a vízben, miközben sülnek.

9. Forró vizet öntünk óvatosan a tálkák köré, úgy hogy a formáknak a feléig érjen a vízfürdő.

10. Ezután lealufóliázzuk a tetejét, és mehet is a sütőbe 30-35 percre.

11. Mikor kivesszük, akkor a teteje remegős, de ha óvatosan megrázzuk, akkor nem repedezik, ha elkészült. Ha mégis repedezne, akkor tegyük vissza még egy picit.

12. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe néhány órára, de a legjobb egy egész éjszakára. Fóliázzuk vagy fedjük le őket, hogy ne vegyék át a hűtőben terjengő ételillatokat.

13. Tálalás előtt szórjuk meg őket cukorral, majd szakácsfáklya segítségével pirítsuk rá a cukrot, míg olyan szép színe nem lesz, mint a képen. Hagyjuk picit megszilárdulni, és tálaljuk. A karamell roppanós lesz, a puding pedig a fáklyától átmelegszik, és isteni krémes lesz. Ha jól dolgoztunk, akkor a cukorburok beroppan a kanalunk alatt, ahol selymes vaníliakrém lapul.

Jó cukorbetörést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Recept alapötlete itt…

szeretettel ajánlom:

Kategóriák