Barion Pixel

Nyárköszöntő zöldségkrémleves, sajt chips-el, bögrésen

Ez egy „ízig-léig” üde, zöld leves, telis-tele minden jóval, és mellé nem más jár a fűszeres, pirított kenyérkockák tetejébe, mint ropogós sajt chips, ami emellett, hogy különleges, a lehető legegyszerűbben készül.

És már indulhat is a feltöltődés! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:

– 3 evőkanál olíva-vagy étolaj
– 1 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 közepes sárga répa
– 1-2 kisebb fehér répa
– 1 kis fej brokkoli
– 3 szál petrezselyem
– 1 csomag zsenge, zöld spárga (500 g)
– 4 bögre víz (1 l)
– fél-egy bögre alaplé (vagy egy leveskocka)
– 2-3 csapott teáskanál só
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– 1 kis doboz tejföl

+ 10-15 dkg reszelt sajt
+ 3 szelet kenyér

Elkészítése:

1. Az apróra kockázott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát egy nagyobb lábasban, az olajon üvegesre pároljuk.

2. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott sárga-és a fehérrépát, amit egy-két percig pirítunk a hagymával.

3. Ezután egy csapott evőkanál cukorral tovább pirítjuk a répákat, körülbelül két-három percig, majd felöntjük vízzel, alaplével (vagy leveskockát adunk hozzá), sózzuk, borsozzuk, és lefedve párolni kezdjük.

4. Míg a répa fődögél, addig a spárgát összevágjuk. Itt van egy fontos lépés, mielőtt nekikezdenénk! A spárgát megmossuk, majd a szára végeit kézzel letördeljük. Ahol pattan, ott törjük el, és nem sajnáljuk a lehulló végeket, mert az fás rész, és nem kell nekünk! Ezután olyan három centis darabokra vágjuk őket ( a fejüket is felhasználjuk), és mehetnek is a levesbe a répa mellé.

5. A brokkolit is összedaraboljuk, a torzsáknak csak a zsenge részeit használjuk fel! Mehetnek azok is főni a petrezselyemmel egyetemben.

6. Olyan tizenöt perc alatt puhák is lesznek a zöldségek, míg elkészülnek, addig elkészítjük a sajtchipset. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, mint két sütőpapírral kibélelt tepsire. Ezekre szellősen evőkanálnyi halmokat teszünk a sajtból, és 190-200 fokon aranybarnára pirítjuk őket.

7. Blenderbe tesszük az elkészült zöldségeket, és összeturmixoljuk az egészet. Vigyázzunk, hogy mennyire terheljük a mixert, én inkább három részletben tette bele, mert már volt szerencsém egy gépet leégetni. Botmixert is használhatunk természetesen.

8. Visszaöntjük a fazékba, belekeverünk egy dobozka tejfölt, amivel még további egy percig melegítjük, kóstoljuk, után fűszerezzük, majd a sajtchips-el és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
És egy tipp: Én a kenyérkockákat megszórtam fokhagymaborssal, így még ízletesebbek lettek. És persze azok is a sütőben pirultak, mert úgy az igazi 🙂

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák