Barion Pixel

Réteges káposztás pogácsa bögrésen

reklámkönyv

Ez egy igazán kapós pogácsa lesz, ha elkészítitek vendégvárónak!
Nem emlékszem, hogy sütöttem volna valaha olyan pogácsát, ami ekkora mennyiségben, és ilyen gyorsan eltűnt a tálból 🙂
Igazi házias, pirosra sülten mosolygós, a zsírtól omlós pogácsa, ahol a rétegekbe hagymás-borsos pirított káposztát sütünk.
Higgyetek nekem, ha csak egy picit is szeretitek a káposztát, akkor mindenképpen érdekes kipróbálni!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a káposztás raguhoz:

– negyed bögre étolaj
– 1 fej vöröshagyma
– 1 pici fej káposzta vagy egy nagyobbnak a fele (40-50 dkg)
– 1 teáskanál só
– 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

A tésztához:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél bögre langyos tej (1,2 dl)
– 1 teáskanál kristálycukor
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1 tojás sárgája
– 1 teáskanál só
– 4 evőkanál tejföl
– 4 evőkanál sertészsír (vagy egyéb zsír)

+ 1 tojás sárgája elkeverve 1 teáskanál tejjel a tetejére a kenéshez

Elkészítése:

1. Az élesztőt belemorzsoljuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejbe, majd hagyjuk felfutni.

2. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk vagy dagasztunk, amit hagyunk letakarva, körülbelül egy óra alatt a kétszeresére kelni. Ha nagyon ragacsos a tészta kaphat még egy maroknyi lisztet, de puha, lágy maradjon!

3. Míg a tészta kel, lereszeljük a megtisztított káposztát, majd olajat hevítünk egy nagyobb lábasban.

4. Az apróra kockázott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a káposztát és a sót.

5. A káposztát közepes hőfokon puhára pároljuk, majd a végén megborsozzuk, és hagyjuk langyosra hűlni.

6. Ha a tészta megkelt, jól lisztezett felületen körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk, majd elterítjük rajta a káposztát.

7. A tésztát jobbról és balról behajtjuk a közepéig, majd ugyanezt megismételjük a tetejével és az aljával is.

8. Negyed órát pihentetjük letakarva, ezután újra lisztezzük a tetejét, és ismét nyújtjuk és hajtjuk. Ekkor már nem kell olyan vékonyra nyújtani, csak amennyire engedi a tészta. Az nem baj, ha itt-ott kiszakadozik a tészta, azok lesznek a legfinomabb részek 🙂

9. Ezután még egyszer lisztezzük, nyújtjuk és pihentetjük.

10. Ha letelt az utolsó 15 perc is, akkor körülbelül két centi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd éles késsel berácsozzuk a tetejét.

11. Egy közepes, 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyiket megsodorjuk a két tenyerünk között forgatva, hogy szép magasak legyenek.

12. A tojásos-tejes keverékkel megkenjük a tetejüket, végezetül sütőpapírral bélelt tepsiken, 190 fokos sütőben, alul-felül sütésprogramon aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

És várlak Titeket az Instagramon is, ahol mindig egy lépéssel a receptek előtt járhatsz, mert oda kerülnek fel elsőként a fotók 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek