Barion Pixel

Régimódi főzött sárgabaracklekvár bögrésen, tartósító nélkül!

A sárgabaracklekvár a kedvenc lekvárom, de nem a bolti, hanem csakis a házi, annak egészen más íze van, azt csak igazán gyönyörűség egy puha fánkra csorgatni.
És nem egy ördöngősség elkészíteni, nálunk mostantól minden évben készül majd, ipari mennyiségben…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 1 kg hámozott, magozott sárgabarackonként 2 bögre (32 dkg) kristálycukor

Elkészítése:

1. A barackokat megmossuk, majd meghámozzuk. Lehet a hagyományos módszerrel, akkor kicsit faragottabb jellege lesz, de csinálhatjuk úgy is, hogy egy nagy fazék forró vízbe beletesszük egy percre a gyümölcsöket, és így könnyen le tudjuk húzni a héjukat.

2. Ezután kimagozzuk őket, majd kézzel összenyomkodjuk őket.

3. Mehet egy nagy fazékba, amiben összekeverjük a cukorral és feltesszük közepes lángon főni.

4. Folyamatosan kevergetjük, és körülbelül két kilónként körülbelül egy óra alatt közepes sűrűségűre főzzük. Ha több a barack tovább tart a főzése, de amikor közepesen sűrű lesz, akkor késszé nyilváníthatjuk. Ha keményebb,sűrűbb lekvárt szeretnénk, akkor főzzük tovább.

5. Még forrón tiszta, steril üvegekbe töltjük, vigyázunk, hogy az üveg szája ne legyen
maszatos! ha mégis, akkor az utolsó cseppi eltávolítjuk.

6. Az üvegeket a töltés után azonnal lezárjuk, majd öt-tíz percre fejre állítjuk őket.

7. Ezután száraz dunsztba tesszük őket addig, míg ki nem hűlnek. Ez annyit jelent, hogy egy ládába vagy papírdobozba megágyazunk nekik pléddel vagy törölközőkkel és jól bebugyoláljuk őket.

8. Mi nem használtunk egyáltalán semmi tartósítószert, mert így a legfinomabb!

Jó befőzést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!