Barion Pixel

Kovászos uborka recept, hogy tökéletes legyen!

Rengeteg jó tanácsot kaptam Tőletek a facebook oldalamon, hogy mitől lesz tökéletes, és a sok apró körülmény figyelembevételével, hála Nektek, szuper finom, roppanós, és nagyon ízletes lett.

Ki fogom próbálni a sok pozitív tapasztalat alapján a krumplis verziót, de most következzen a hagyományos, kenyeres változat, sok kaporral, fokhagymával, borssal, sósan, nap érlelve, de nem tűző napon tartva, mert az bizony nem javallott!

A recept végén összegyűjtöttem egy csokorba a tippeket!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

– két és fél kg közepes méretű, kovászolni való uborka
– 1-2 teáskanálnyi szemes fekete bors
– 10-15 szál kapor
– 5 gerezd fokhagyma
– 16 bögre víz (4 liter)
– 4 evőkanál só
– 2 szelet szikkadt, száraz kenyér, vagy ha nem száraz, akkor pirított

+ egy kis darab géz

Elkészítése:

1. A vizet a sóval felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni! Nem kell aggódni, hogy túl sok a lé, kell majd, amikor elkezd kifutni a lé, ebből fogjuk pótolni, úgyhogy tegyétek félre egy kis kancsóba vagy üvegbe a maradékot!

2. Az uborkákat beáztatjuk negyed órára hideg vízbe, majd egy dörzsis szivaccsal megtisztítjuk őket, és még egyszer átöblítjük.

3. Az uborkák végeit levágjuk, és a közepüket két irányból, hosszában felhasítjuk egy késsel úgy, hogy ne vágjuk át őket teljesen. Ügyeljetek rá, hogy az uborka egészséges és fiatal legyen, és ne legyen keserű íze!

4. A két végén maradjon egy-egy centi, ne vágjuk át teljesen, hogy az uborka egybe maradjon!

5. Egy öt literes befőttes üveget alaposan elmosunk, az aljára belefektetjük a kaporszálakat, majd eldöntjük oldalra az üveget, és beletesszük az első sor uborkát. Erre rátesszük a kapor másik felét, és a fokhagymákat, valamint a borsot. Ha szeretnénk, hogy díszesebb legyen, egy-két szál virágos kaprot, állítva tegyünk az üvegbe, mint ahogyan a képen látható!

6. Jöhet rá második sor uborka, és ha nem lesz tele az üveg, akkor még keresztbe is tegyünk bele néhányat, mert fontos, hogy szó szerint nyakig legyen 🙂 Annyi hely maradjon csak a tetején, hogy a kenyér ráférjen.

7. Ekkor öntsük fel a sós, langyos vízzel, majd tegyünk rá két szelet kenyeret, ami alá egy kis géz darabot teszünk, így megakadályozzuk, hogy kenyér darabkák kerüljenek az uborkára!

8. Most öntsünk rá még annyi sós vizet, hogy teljesen ellepje, vagyis teli legyen az üveg.

9. Tegyünk a tetejére egy kis tányért, az üveget pedig állítsuk bele egy nagyobb tányérba, vagy tálba, mert a lé ki fog futni.

10. Rakjuk a teraszra vagy erkélyre, olyan helyre, ahol nem éri tűző nap, hanem ahol csak módjával, de azért kap napfényt. Az enyém mondjuk most hideget is kapott és meleget is, mégis tökéletes lett.

11. Ahogy fut, úgy igyekezzünk a megmaradt sós léből pótolni néhányszor a veszteséget a következő három-négy nap folyamán.

12. Akkor jó, ha az uborkát félbevágva egyenletes zöld színű, és nem foltos! Ezután hűtőben, jól behűtve tároljuk és kínáljuk 🙂

Tippek az Olvasóktól:

Az én receptemben az első helyen a SZÍV,SZERETET és a TÖRŐDÉS VAN, és amióta ezzel csinálom, kitűnő! „ÜBERELHETETLEN”! 🙂

Szőlő fürt, fokhagyma, kapor levél, egy szelet kenyér a tetejére és langyos vizes sós oldattal napos helyre teszem.

Ha hideg van sapka, sál 🙂

Én tv paprikát is rakok bele! Próbáld ki!

Én soha nem teszem a napra.Fokhagymát azt rakok bele,tetejére egy zsemle.Nap nélkül északi fekvésű konyhában két nap alatt kész.

Nagymamámtól tanultam… Az üveg aljára kapor és egy kis meggyfaág levelekkel. Rá az uborka, víz, só és a kenyér.

Legelőször friss uborka, ellenkező esetben könnyen megpuhul. A fűszerezés ízlés szerint. Kapor nélkül azért nem tudom elképzelni.

A lakásban is be érik csak sokkal lassabban…

Borókabagyó, mustármag…

Akkor marad szép zöld a színe, ha nem a napon érleljük, csak meleg helyen…

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák