Barion Pixel

Mennyei görög tál

Háááát, bizony, ez egy igen kifogástalan főétel, fűszeres hússal, puha pitával, sült krumplival, és a három nagy kedvencemmel: paradicsommal, uborkával, lila hagymával. Mellé pedig egy fokhagymás joghurt, mint öntet, no…
Nem is mondok semmit 🙂
Legfeljebb annyit: Kálí órexi! (Jó étvágyat!)

(Tzatziki nem készült hozzá, mert azt nem annyira preferáljuk, nekem ez a fokhagymás jobban dukál hozzá 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A húshoz:

– 1,20 kg csirkemell
– 1 csomag görög (Gyros) fűszerkeverék (nálam Kotányi)
– egyharmad bögre étolaj (szűk egy dl)
– 1 csapott teáskanál só

A pitához:

– egy és negyed bögre langyos víz (kb. 3 dl)
– 2 teáskanál só
– 2 evőkanál étolaj
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 1 teáskanál cukor
– 3 dkg élesztő

A körethez:

– 3 paradicsom
– 2 fej lila hagyma
– 1 kisebb kígyóuborka
– fél kg burgonya
– 1 bögre görög-vagy egyéb natúr joghurt (2 kis dobozos)
– 3 gerezd fokhagyma átnyomva
– 1 mokkáskanál só
+ olaj a krumpli kisütéséhez

Elkészítése:

1. Az élesztőt a langyos cukros vízben elmorzsoljuk, felfuttatjuk, ezután a pita többi hozzávalójából tésztát dagasztunk, amit harminc-negyven perc alatt meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztünk.

2. Közben a húst lehártyázzuk, apró kockákra vagy csíkokra vágjuk, majd egy nagyobb, mélyebb serpenyőben vagy lábasban összeforgatjuk az étolajjal, a sóval és a Gyros fűszerkeverékkel, majd elkezdjük fedő alatt sütni. Addig hagyjuk fedő alatt míg a hús szép fehér, és puha nem lesz. Közben kevergessük, majd emeljük le a fedőt, és süssük zsírjára, szép pirosra, majd tegyük félre.

3. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk hasábokra, mossuk meg. A hagymát, uborkát és paradicsomot és vágjuk cikkekre vagy kockákra, ahogy tetszik.

4. Az öntethez a fokhagymát és a sót keverjük alaposan össze a joghurttal.

5. Ekkorra a tésztánk kész. Vágjuk lisztezett deszkán nyolc egyenlő részre, majd gömbölygessük meg őket, és egy konyharuhával letakarva pihentessük őket a deszkán további tizenöt percig.

6. Ekkor nyújtsuk őket vékony, kerek lapokká, majd kettesével, durván négy-öt perc alatt süssük őket 220 fokra előmelegített sütő rácsán, alul-felül sütés programon.

7. Közben a sült krumplit és készítsük el, vagyis süssük ki hirtelen, forró olajban.

8. Egy nagy lapos tányéron tálaljuk, a képen látható elrendezéssel, vagy ahogy tetszik 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák