Madártej 15 perc alatt, bögrésen

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem valamiért a madártej a rémisztően nehezen elkészíthető ételek közé volt besorolva.
Mindez idáig!
Szerencsére rájöttem, hogy nem is akkora hókuszpókusz. Ha lassan főzzük a vaníliás tejet, és mikróban készítjük a habot, akkor minden megy, mint a karikacsapás.
Le lehet tehát ezt is egyszerűsíteni…
Természetesen az ésszerűség határain belül, mert a madártej nem pudingporból készül, úgy az már nem madártej, és nem a klasszikus francia desszert, aminek az alapja a tejsodó 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A sodóhoz:

– 2 bögre 2,8%-os tej (5 dl)
– fél vanília rúd vagy két teáskanál vanília kivonat
– fél bögre porcukor (5 dkg)
– 4 tojás sárgája

A habhoz:
– 4 tojás fehérje
– 1 púpos evőkanál porcukor

Elkészítése:

1. A tejet felforraljuk egy negyed bögre porcukorral, és a vaníliával. Én a rudat ketté szoktam hasítani, belekaparom a tejbe a magokat egy késsel, és magát a rudat is forralom.

2. A tojások sárgáját kikeverem a másik negyed bögre porcukorral.

3. Ha a tej felforrt, kihalászom a vaníliarúd darabkákat, a lángot nagyon alacsonyra veszem, és mikor már nem fortyog a tej, akkor lassan hozzácsorgatom, folyamatos intenzív keverés mellett a kikevert tojássárgákat.

4. Ezután, lassan, folyamatos keverés mellett főzzük néhány percig. Addig, míg be nem sűrűsödik egy picit. Nem kell azért túl sokáig főzni, mert annál nagyobb az esély, hogy kicsapódik a tojás.
És: semmiképpen sem legyetek türelmetlenek, ne tegyétek nagyobb fokozatra, mert ki fog csapódni!

5. Ha elkészültünk, akkor húzzuk félre a tűzről.

6. A tojások fehérjét verjük a kanálnyi porcukorral kemény habbá, és tegyük egy körülbelül két-három literes, mikrózható edénybe.

7. 750 watton másfél percig főzzük a habot mikrohullámú sütőben. Először meg fog emelkedni, azután picit összemegy, ez így van jól, nem kell megijedni.

8. Ha elkészült, akkor kanállal tetszőleges nagyságú habgaluskákat szaggatunk, melyeket a sodóra helyezünk.

9. Hűtjük és esszük, nagyon finom! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Pin It on Pinterest

Share This