Barion Pixel

Spenót sajtos-virslis tojáslepénnyel, bögrésen

3,5 l kelesztő

Nos hát, a spenót.
Megosztó egy étel, az tény, zöld is, harsány is, vagyunk, akik rajongunk érte, de akad bőven olyan, aki bizony emlegetni sem szereti.
Vagy szeretjük, vagy nagyon nem.
De azoknak, akik szeretik, ez egy nagyon jó kis recept lesz. Percek alatt elkészül, nem kap a spenót mást csak tejet, fokhagymás rántást és sót.
A maga egyszerűségével nagyszerű.
Ami pedig emeli a fényét, az az olasz tojáslepény, amit tejszínnel, sajttal és virslivel gazdagítunk, a szokásos sült virsli-tükörtojás „kompozíció” helyett. Az illata valami mesés, a spenót pedig általa és vele, igazán különleges lesz.

Jelige:
Adjunk esélyt a spenótnak! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A spenóthoz:

– 4 bögre tej (1 liter)
– 250 g spenót
– negyed bögre étolaj
– 3 púpos evőkanál liszt
– egy-másfél teáskanál só
– 4 gerezd fokhagyma
– fél bögre hideg víz

A tojáslepényhez:

– 6 tojás
– két evőkanál étolaj
– 2 közepes vöröshagyma
– 4 virsli
– 15 dkg sajt lereszelve
– 1 bögre tej (2,5 dl)
– kétharmad bögre 35%-os tejszín (2 dl)
– 1-2 mokkáskanál só
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors (elhagyható)

Elkészítése:

1. A hagymát forró olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a a felkarikázott virsliket, és további egy-két percig pirítjuk őket nagyobb fokozaton.

2. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a sót és a borsot, majd az egészet összekeverjük.

3. Ezután a hagymás-virslis alapot, valamint a reszelt sajtot is hozzákeverjük.

4. Egy sütőpapírral kibélelt, körülbelül 22 centiméter átmérőjű tortaformába beleöntjük a masszánkat, majd 180 fokon, alul-felül sütés programon, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.

5. Míg sül a lepényünk, addig a spenótot is elkészítjük.

6. A tejet feltesszük melegedni, és mikor már forró, beletesszük a mirelit spenótot, és addig főzzük lassú tűzön, míg a spenót teljesen fel nem olvad, vagy ha friss, akkor meg nem puhul, a nekünk tetsző állagúra. Közben kevergetjük néha!

7. Elkészítjük a rántást. A lisztet beleöntjük egy pici lábasba, majd felöntjük annyi olajjal, hogy szép simára tudjuk keverni a lisztet. Feltesszük a tűzre, közepes lángon folytonos kevergetés mellett és aranyszínűre pirítjuk majd félrehúzzuk a tűzhelyről, és az összenyomott fokhagymát még forrón belekeverjük.
Ha kevés az olaj, öntsetek még hozzá, annyi szükséges, hogy a lisztet szép simára lehessen keverni benne.

8. A rántásunkat ekkor felöntjük fél bögre hideg vízzel, és csomómentesre keverjük, majd a spenótunkhoz öntjük, és habverővel folyamatosan kevergetve, lassú tűzön, besűrítjük a főzelékünket.

9. A tojáslepényt hagyjuk langyosra hűlni, majd a kettőt együtt tálaljuk.

Mesés lesz, ígérem… 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek