Barion Pixel

Szilvalekváros holdbukta bögrésen

Mostanában gyakran kísérletezgetek szilvalekváros receptekkel. Az, hogy ezekből eddig nem került fel ide egy sem, nem véletlen. Nem olyanok lettek, mint szerettem volna, pedig többféle vajas tésztát is kipróbáltam, mígnem arra jutottam, hogy kell neki az élesztő a vaj mellé.
Így holdbuktába kerültek, amiknek nagyon helyes, telet idéző formájuk van a porcukorhóval.
A tésztájuk ugyan kelt, mégis egy picit omlós, intenzíven vajas párnácskáink lesznek, és forró szilvalekvár fog kicsordulni belőlük.
Kell ennél több? 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– négy és fél bögre fehér finomliszt (56 dkg)
– 3 dkg friss élesztő fél bögre tej (1,25 dl)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 10 dkg puha vaj (puha, nem olvasztott!)
– 2 tojás
– 1 csipet só

+ kb. fél bögre szilvalekvár
+ 2 evőkanál olvasztott vaj a kenéshez
+ porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt a langyos, egy teáskanál cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt lágy tésztává dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy pici tejet, vagy ha ellenkezőképpen éppen túlságosan ragad, akkor egy pici lisztet.

2. A tésztát hagyjuk a duplájára kelni.

3. Ezután lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, majd kb. 7 centi átmérőjű szaggatóval, köröket szaggatunk a tésztából.

4. Minden kör alsó harmadába teszünk egy csapott kiskanál szilvalekvárt, majd a tésztát félbehajtjuk, és a széleit alaposan összecsipkedjük, lapogatjuk. Fog kifolyni a szilvalekvárból, ez teljesen természetes!

5. Egy tepsire tesszük őket úgy, hogy a következőt a sorban mindig úgy rakjuk a tepsibe, hogy az előtte lévő lapos(csípett) felét fedje egy kicsit. Ez megakadályozza, hogy kinyíljanak sütés közben!

6. Hagyjuk a buktákat tíz percet pihenni, megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon, körülbelül fél óra alatt szép, mosolygós pirosra sütjük őket.

7. Porcukorral meghintve, melegen (de nem forrón) tálaljuk.

Jó étvágyat! 🙂

A recept alapötletét itt találtam, köszönöm!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák