Francia sós lepény bögrésen

A tésztája a vajtól omlós, a zsírtól házias, a tölteléke gazdagon tejszínes, sajtos, tojásos, szalonnás, egyszerűen imádni való, akár reggelire egy kis rukkolával, kiadós leves tetejére, piknikre, meccsnézésre, ünnepre, csajos vacsira, bárhová… 🙂

A becsületes neve Quiche Lorraine, és egy lotaringiai, nagyon régi recept, amit nem érdemes kihagynunk az életünkből! 🙂

Ja, és pitét sütni jó! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához:

– 15 dkg szoba hőmérsékletű, puha (de nem olvasztott!) vaj
– 1 evőkanál zsír
– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– 1 csapott teáskanál só
– 1 tojás

A töltelékhez:

– 25 dkg császárszalonna
– háromnegyed bögre 35%-os habtejszín
– 15 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti fajta)
– 3 tojás
– 1 nagyobb póréhagyma vagy egy fej vöröshagyma
– 1 csapott teáskanál só
– negyed mokkáskanál őrölt fekete bors

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk géppel vagy kézzel, majd 15 percre a fagyasztóba tesszük. Ha géppel gyúrjuk a tésztát (például dagasztófejjel), akkor is gyúrjuk át picit kézzzel, hogy a kezünk melegével érintkezzen, mert az kell neki!
Ha nagyon ragad, akkor pici lisztet adjatok hozzá, ha száraz egy-két evőkanál tejet.
De puha tésztára van szükség, csak ne legyen extrém ragacsos…

2. Ha letelt a negyed óra, akkor kinyújtjuk lisztezett felületen a piteforma méretére (a peremet is belekalkulálva), majd feltekerjük a tésztát a nyújtófára és szépen áttesszük a vajjal kikent piteformába, amibe szépen belesimítjuk, beleigazgatjuk, ha szakad, nem csüggedünk, gyurmázunk, nem tudjuk elrontani, toldozunk, foldozunk, nem fog ártani neki. A maradék tésztából, leeső szélekből én a kislányomnak egy minipitét csináltam, hogy ne vesszen kárba…

3. Nagyon sok helyen megszurkáljuk villával, majd 190 fokon, alul-felül sütés programon, körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széle már kezd barnulni.

4. Közben elkészítjük a tölteléket!

5. A szalonnát az felszeletelt póréhagymával vagy apróra vágott vöröshagymával megpirítjuk, majd félretesszük. A tejszínhez hozzákeverjük a felvert tojásokat, és a reszelt sajt felét, majd sózzuk, borsozzuk.

6. A hagymás szalonna felét beleszórjuk a tésztakosarunkba, felöntjük a tejszínes tojással, majd a szalonna másik felét a tetejére szórjuk.

7. Ezután 200 fokon, alul-felül sütés programon, nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütjük, langyosan vagy hidegen tálaljuk!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Share This