Barion Pixel

Bögrés stíriai metélt

Nem sós, hanem édes…
A tészta javarészt túróból van…
Ezt lobogó forró vízben főzzük…
Óriási adag vajas, tojásos, citromos, nagyon vaníliás édes tejfölbe fullasztjuk…
Zsemlemorzsával kiszórt, kivajazott tepsibe öntjük…
Felemelkedik, mint egy szuflé…
Rezgősre sütjük, melegen szeljük kockákra…
Porcukorral megszórjuk…
És jön a gyönyör, amit az egyik legtökéletesebb túrós desszert testesít

Bevallom, ez az élmény engem eddig elkerült, nem is értem, hogy történhetett.

De gyanítom van köze a menzához, ahol valami egészen más elképzelésem volt erről a csodáról. Mert ha van minőségi finomság, ez egészen biztosan az!

Viszont tényleg óvatosan, mert komoly függésbe torkollhat az elkészítése, nekem egész nap csak akörül forogtak a gondolataim, hogy mikor ehetnék belőle újra! 🙂

Egyes számú túrós-desszert kedvenccé avanzsált nálam! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A metélthez:

– 50 dkg túró
– másfél bögre fehér finomliszt (20 dkg)
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só
– 1 evőkanál tejföl

+ sós víz a kifőzéshez

A tejfölös öntethez:

– 1 nagy dobozos tejföl (370-400 g)
– 1 bögre cukor
– 5 dkg vaj felolvasztva
– 2 csomag vaníliás cukor + ízlés szerint vaníliakivonat,- vagy aroma (én nem sajnáltam)
– 1 citrom héja lereszelve
– 3 tojás

+ ízlés szerint mazsolát is keverjetek bele, csak nálunk nem szereti a család nagy része, így ez kimaradt

Elkészítése:

1. A metélt hozzávalóit összegyúrjuk, majd alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk olyan 3-4 mm vastagra, és tetszőleges darabokra vágjuk. Lehet szélesebbre, hosszabbra, mint a képen, ez ízlés kérdése. Az egy centi szélesség a javallott, de nyugodtan vágjátok hosszabb rudacskákra, mint én.

3. Forrásban lévő vízben, nagyjából két-három adagban kifőzzük őket. Csak egy-két perc a főzési idő. Amint feljönnek a víz felszínére, már halászhatjuk is ki őket.

4. Ezután az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a metéltet és az egészet összeforgatjuk.

5. Kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt, közepes méretű tepsibe vagy jénai tálba öntjük az egészet, majd 200 fokos sütőben, nagyjából negyvenöt perc alatt készre sütjük.

6. Melegen tálaljuk, porcukorral enyhén megszórva.

Jó kísérletezést vagy újra felfedezést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák