Barion Pixel

Tepsis, foszlós fonott kalács bögrésen

Ezt a tepsibe terített kalácsot természetesen a hihetetlenül puhasága, mennyei illata, foszlóssága miatt is fogjátok szeretni, de egyéb miatt is.
Nem kell aggódni, hogy túlkel, vagy megreped, esetleg szétterül, egyszerűen egy kisebb tespiben sütitek, és garantáltan magas, formás kalácsaitok lesznek…

Szeretem a húsvétot, kislánykorom óta örömömet lelem ebben az ünnepben. A mai napig megköveteljük az öcsémmel, hogy anyukámékhoz nekünk is jöjjön a nyuszi, és mióta vannak a lánykáim, még nagyobb örömmel festem a hímes tojásokat, terítem a húsvéti asztalt, díszítem a húsvétfát, és készítem el a hagyományos húsvéti ételeket, amik közül elmaradhatatlan szereplő (fő-fő szereplő) a húsvéti fonott kalács. Akkor szeretem, ha foszlós, édeskés, jó tépkedni, majszolni magában, sonka mellé, tormával, reggelire vajjal, folyós, házi baracklekvárral.
Pont így! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 8 bögre liszt (1 kg)
– 1 csipet só
– 2 bögre langyos tej (5 dl)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– 1 kocka vaj felolvasztva (10 dkg, nem 25!!!)
– 2 csomag vaníliás cukor (20-30 g)
– fél bögre kristálycukor + 1 csipet
– 4 tojás sárgája

+ 1 egész tojás a kenéshez

1. Az élesztőt egy csipet kristálycukorral felfuttatjuk a langyos tejben, kb. 10 perc alatt.

2. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót egy tálba. Először a lisztet a sóval, úgy hogy a só be legyen takarva a liszttel, és ne érintkezzen majd közvetlenül az élesztővel, amikor ráöntjük. Ezután mehet rá a tojások sárgája, a cukor, a vaníliás cukor, az olvasztott vaj, végül az élesztős tej. Villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel szép simára gyúrjuk. Nagyjából tízperces művelet, de ha van kenyérsütő-vagy dagasztógépünk, akkor még kényelmesebb, ha rábízzuk 🙂 Ha nagyon ragad, akkor pici lisztet, ha nagyon kemény, pici tejet adunk még hozzá!

3. Ezután a meggyúrt tésztát visszatesszük a tálba és egy órán át letakarva, meleg helyen kelesztjük.

4. Ha megkelt, akkor a tésztát hat felé osztjuk, gombócokká formázzuk őket, és tíz percig letakarva kelesztjük őket, hogy megnyúljanak a sikérszálak!

5. Ezután téglalap alakúra nyújtjuk őket, és feltekerjük őket egyesével, mint a bejglit. Ezt a lépést ne lisztezett felületen végezzük!

6. A tekercsekből hármat-hármat összefonunk, és az így kapott két jókora kalácsot átemeljük egy “kisebb méretű”(!) tepsire (olyanra, amibe szűkösen vannak valamelyest, tehát ne legyen nagy, különben szétterül a kalácsunk és lapos lesz!), amibe előzőleg két sütőpapírt fektettünk. Egy olyat, ami teljes nagyságában befedi a tepsit, és egy olyat, ami csak a bő felét. A duplára tesszük az egyik kalácsot, amire ráhajtjuk a sütőpapírt, és mellé tesszük a másik kalácsot. Akkor dolgoztunk jól, ha van egy sütőpapír réteg, ami elválasztja egyes számú kalácskát a ketteskétől! 🙂
Tulajdonképpen egy elválasztót készítünk!

7. Kenjük meg a kalácsokatt egyenletesen, felvert tojással, majd hagyjuk még további húsz-harminc percet kelni.

8. Ha megkelt, akkor ismét kenjük meg tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés programon) kb. harminc-negyven perc alatt süssük készre, aranybarnára.

Ügyeljünk rá, hogy a tészta középütt, az elválasztónál is át legyen sülve, és ha véletlenül túl hamar pirulnak a kalácsaink, akkor terítsünk rájuk lazán egy darab alufóliát!

9. Mikor kisült, akkor emeljük ki őket a sütőből, és rácson hagyjuk őket legalább langyosra hűlni, mielőtt megszelnénk! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák