Barion Pixel

Puha HAMMBUCI bögrésen

Már régóta kísérleti fázisban van a küllemre és ízre, textúrára is tökéletes hamburger buci receptje, de végre sikerült eltalálnom az arányokat úgy, hogy nekem tetsző legyen, könnyű, kerek, laza, fényes héjjal.

Küldöm nektek szeretettel! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 3 dkg friss élesztő
– egyharmad bögre langyos víz (1 dl)
– fél bögre langyos tej (1,25 dl)
– negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
– 5 dkg olvasztott vaj
– 1 teáskanál só
– 1 tojás

+ 1 tojás a kenéshez, kevés szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt futtassuk fel a teáskanál cukorral elkevert langyos tejben.
2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel vagy géppel szép sima tésztává dagasztjuk. Ha nagyon száraz lenne, akkor adjunk hozzá még pici langyos tejet vagy vizet, mert lágy, de ruganyos tésztát kell kapjunk végeredményben.
3. Ha szép sima, akkor visszatesszük a tálba, majd egy konyharuhával letakarva meleg helyen (ha nincs, akkor szobahőmérsékleten is jó lesz) hagyjuk a kétszeresére megkelni. Ez nagyjából ötven-hatvan perc.
4. Ha szépen megkelt, akkor nyolc vagy tizenkét egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd a darabokat egyenként kigömbölyítjük. Nyolv ha hatalmas bucikat szeretnénk, 12 ha tenyérnyieket!
5. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire tesszük őket, majd jól ellapítjuk. Nem kell őket sajnálni, hisz úgyis jól megfognak hízni, és ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor nagy gömböceink lesznek a végén, amikbe alig fér valami, és kiakad az állkapcsunk ha át akarjuk harapni 🙂
6. Ezután ismét 20-30 perc hízókúra, vagyis hagyjuk őket ennyi időt pihenni/kelni letakarva a tepsin.
7. Ha letelt a fél óra, akkor miután megkentük őket tojással, és megszórtuk őket szezámmaggal, 180 fokra (alul-felül sütés) előmelegített sütőbe tesszük őket, és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák