Barion Pixel

A torták királynője: Pavlova

Valamiért úgy gondoltam, hogy nekem ezt a tortát nem kell megkóstolnom, biztos túl tömény, édes.
Aztán.
Aztán egyszercsak egy vendéglő teraszán a szomszédom Vercsi pavlovájának egy szeletével találtam szemközt magamat. Habcsók, lágy tejszín, savanykás ribizli jócskán.
Na és? Na és, míg meg nem kóstoltam. Fantasztikus volt, és ezt nem gondoltam, de tökéletes az édes, a habos és a savanykás aránya. Egy balerináról kapta a nevét, sőt, talán Eva Pavlova maga ihlette ezt a tortát, így, aki ezt a csodát megalkotta, az tud valamit. Nagyon is.

Ne hagyjátok ki az életetekből: Pavlova kóstolásra-készítésre fel! 🙂

Ui: Köszönöm a türelmeteket, ahogyan azt a múlt héten ígértem, a hosszabb kihagyás után, újult erővel hozom Nektek a finomságokat, és kárpótollak Titeket vele remélhetőleg! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Vercsi receptje nyomán, a hozzávalók:

– 8 tojás fehérje
– 3 bögre kristálycukor (48 dkg)
– kettő és egyharmad bögre habtejszín
– 2 teáskanál ecet
– 20-30 dkg bogyós gyümölcs (ribizli, málna, szeder…)
– 1 csipet só
– 1 evőkal finom vagy kukoricaliszt, esetleg keményítő (keményítő használata esetén a karika nem reped meg, formatartó marad, azonban belül picit tömörebb lesz, nekem liszttel jobban bejött, úgy repedezik és finomabb)

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alul-felül sütés programra.

2. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval.

A cukrot adjuk hozzá kanalanként, közben verjük tovább. Mindig akkor kerüljön bele a következő kanálnyi cukor, ha már feloldódott az aktuális. Ez azért jó néhány percet igénybe vesz, de nagyjából ennyi vele öszesen a munkánk 🙂

3. Ezután adjuk hozzá az ecetet valamint lisztet vagy keményítőt, ki melyik mellett tette le a voksát! 🙂
Keverjük el ezekkel is, majd béleljünk ki egy nagy gáztepsit sütőpapírral, aminek a négy sarkát egy-egy csepp habcsókkal ragasszuk a tepsihez.

4. A közepére öntsük ki a habunkat, majd egy kanál hátával simogassuk el egy nagyjából, 22 centiméter átmérőjű körré! ne legyen lapos, szépen el fog terülni!

5. Mehet a sütőbe, és ebben a pillanatban vegyük is vissza a hőfokot AZONNAL 150 fokra, majd pontosan 105 percig süssük!

6. Ezután nyissuk résnyire a sütőajtót, és hagyjuk hűlni LEGALÁBB 3 órát! A sütés során kireped, összetöredezik, és még be is esik, ne ijedjetek meg, ilyennek kell lennie, hiszen kivül roppanós, belül habos! Könnyebb lesz díszíteni! 🙂

7. Ha kihűlt, jöhet a díszítés. A habcsókot áttesszük egy nagy tálcára vagy tortatálra, a hideg tejszínt habbá verjük, a torta tetejére simítjuk, majd jó alaposan feldíszítjük gyümölccsel, úgy roskadásig! 🙂

8. Néhány órán belül elfogyasztjuk, ugyanis a tejszínhab miatt hosszútávon elázik a gyümölcsöktől!

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák