Barion Pixel

Fondant, avagy hamis marcipán bögrésen

Bögrésen és nagyon olcsón, ugyanis ez a cukorgyurma, amellett, hogy pofonegyszerűen készül, még nem is egy drágaság, sőt!
És ugye milyen szépek? Nem ragadnak, csodásan formatartóak, és úgy kísérleteztem ki, hogy még szobahőmérsékleten is eláll, nem olvad, és nincs benne romlandó.

Izgalmas kis története van. 🙂
Az idei Őrült Hajók versenyére készítettük ismét kekszeket a kis egyesületünnkel a versenyzőknek. Idén nem hajó formájúak lettek, hanem vasmacskák készültek. Ezek formatartó, nagyon vajas kekszek, amiket fondanttal vonunk be, majd cukormázzal a lányok feliratokat, mintákat rajzolnak rá.

(Majd hozom a keksz receptet is, mert valami nagyon finomságosak és még szépek is!)

De visszatérve, tavaly nem túl olcsón sikerült fondanthoz hozzájutnom, és elég körülményesen is.
Idén elhatároztam, hogy én fogom készíteni, mert csodaszép ételszínezékeket kaptam ajándékba.
Persze nem volt időm kikísérletezni előre, hanem élesben ment, hogy izgalmas legyen. A díszítés előtti napon jutottam oda, hogy egyáltalán a recepteket elkezdjem nézegetni, mikor is döbbenten kellett tudomásul vennem, hogy ezek a fondantok egytől egyig vajjal készülnek.
Szó sem lehet róla!
Előre elkészítjük a sütiket, három nappal hamarabb, azok legjobb esetben is a klimatizált nappalinkban lesznek eltárolva, nem tehetek bele semmilyen romlandó alapanyagot nyersen.

Jött a „B” terv, a kezdeti (hosszan elhúzódó) elkeseredés után: a vajat étolajra cseréltem, este tizenegyre több színű fondant pompázott a konyhapulton, fóliaba csomagolva, én pedig kissé feszülten feküdtem le aludni, és izgatottan is keltem.
A pulton vártak a prototípusok is, különféle csodák, amit a lányok alkottak az első adag fondantból: fényfúria (Laura által legyártott fehér sárkány), Topi (csiga, amit Lizus keze tekert formára). Tükörsimák voltak, nem repedtek meg, olyan volt a felületük, mint a cukrászdákban. Vagyis teljes siker, hál Istennek…

Azóta több ízben teszteltem, próbáljátok ki bátran! Nagyon jó vele dolgozni, teljesen mindegy, hogy figura, bevonat, mintás kiszúró, kekszpecsét, vékonyra nyújtva, vagy vastagra, minden próbát kiállt.

Nagy szerencsém volt, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy nem javaslom senkinek a mélyvízben úszni tanulást! 🙂 🙂

De nézzük végre a receptet, ami egyszerű, mint egy pofon!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– hét és fél bögre átszitált porcukor (75 dkg, de lehet, hogy picit többet vesz fel, ezért legyen talomban több, főleg, ha színeztek is)
– 2 evőkanál étolaj
– 2 evőkanál méz
– egy kis tasak (egy evőkanál) zselatinpor (10 g)
– negyed bögre víz (6 evőkanál)
+ egy teáskanál vanília vagy színtelen mandula kivonat/aroma

Ha marcipánra hasonlítson, akkor mandula aromát használjatok, ha fondant legyen, akkor sima vanília kivonatot…

+ a nyújtáshoz kevés étkezési keményítő

Elkészítése:

1. A porcukrot átszitáljuk. Ez nagyon fontos, át kell szitálni!

2. A vizet elkeverjük a zselatinnal egy picinyke lábasban, majd összemelegítjük, és hozzákeverjük a mézet, majd az étolajat.

3. 5 bögrényi átszitál porcukrot teszünk egy nagyobb edénybe, majd mélyedést készítünk a közepébe, és a zselatinos masszát a közepébe öntjük. Egy fakanállal összekeverjük az egészet, majd elkezdjük hozzámérni a többi pocukrot is úgy fél bögrénként. Mikor már összeáll, akkor kézzel kezdjük gyúrni, és addig adagoljuk a porcukrot, míg olyan masszát nem kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz.

4. Ha ezzel megvagyunk, akkor azonnal frissentartó fóliába csomagoljuk, vagy elkezdjük a színezést.

5. Itt fontos tudnotok, hogy nem akármilyen festékkel színezünk, hanem lehet, akkor gél alapúval, amiből egy-két csepp is elég, és nem lágyítja el a fondantot. Ha mégis ellágyítanánk természetes színezékkel mondjuk, akkor addig kell még hozzádolgoznunk további porcukrot, míg vissza nem áll az eredeti állaga!

6. Nem egyik pillanatról a másikra tudjuk beledolgozni a színezéket, de amennyire reménytelennek tűnik az elején a dolog, egy-két perc után jön a varázslat, nyugalom 🙂

7. Amire még ügyeljetek, hogy ha több részre szeditek a fondantot, mert többféle színt szeretnétek, akkor míg a színezéssel bíbelődtök, addig a többit zacskóba, vagy fóliába tegyétek, mert szabadon megkeményednek!

8. A fondantot száraz, lehetőleg hűvös vagy szobahőmérsékleten tároljatok, letakarva vagy dobozban, fénytől védve.

9. Nyújtás előtt kézzel gyúrjátok át, és keményítővel megszórt deszkán nyújtsátok!

Remélem nem felejtettem ki semmit, jó gyurmázást! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

És ilyen jól mutat még egy lusta citromtortán is:

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák