Barion Pixel

Expressz bögrés karácsonyi kuglóf

Olcsó, gyors, finom és fájdalommentes elkészíteni! 🙂 Utolsó pillanatos desszertnek is tökéletes, variálni vele pedig nagyon változatosan lehet.

Puha, zaftos, pehelykönnyű kakaós piskóta, csokoládéval, és csak a fantáziátok szab neki határt, hogy mivel turbózzátok fel! Az enyém csokis-narancsos-karácsonyi fűszeres, selymes csokoládémázzal, pici fenyő cukorkonfettivel megszórva. De készítehetitek pirított magvakkal, kandírozott gyümölcsökkel, rumosan, vaníliásan. Tálalhatjuk egyszerűen porcukorfelhőbe vagy folydogáló csokitengerrel, de kaphat a tetejére egy hatalmas adag tejszínhabot, forró savanyú gyümölcsmártást, jéghideg vaníilafagylaltot, vagy meleg sodót, de akár mindet egyben! A karácsonyi ebéd tetejére már csak egyetlen könnyed desszert hiányzik, válasszátok ezt, és alakítsátok olyanra, amilyenre ti szeretnétek! A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 3 tojás – 1 bögre kristálycukor (16 dkg)

– 1 csomag vaníliás cukor (12 g)

– 1 nagyobb vagy két kisebb narancs reszelt héja és kifacsart leve

– egyharmad bögre Vénusz étolaj (0,8 dl)

– egy púpos bögre fehér finomliszt (15 dkg)

– 2 púpos evőkanál holland kakaópor

– 1 csomag sütőpor (12 g)

– negyed-fél bögre csokoládécsepp vagy apróra vágott csokoládé (5-10 dkg)

+ 1 tábla étcsokoládé felolvasztva majd egy evőkanál Vénusz étolajjal elkeverve

+ cukorkonfetti ízlés szerint

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.

2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

3. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a narancs héjával és levével, az olajjal, majd a liszttel és a sütőporral.

4. Ezután a csokis masszához óvatosan hozzáforgatjuk fakanállal a tojáshabot, ügyelve arra, hogy ne törjük össze, majd végül még a csokoládécseppeket is belekeverjük!

5. Kivajazott vagy szilikon kuglófformába öntjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe, jó ötven percre, tűpróbáig!

6. Olvadt csokoládéval lecsorgatva, ferde, vékony szeletekre szelve a leggusztusosabb.

Jó tanács: Kevert tészták sütésénél, mielőtt kivesszük a süteményt, minden alkalommal végezzünk tűpróbát, mert nagyon rosszul tud esni, ha a szeletelésnél folyik a művünk belseje. A sütési idő sosem mérvadó, nincs két egyforma sütő, a liszt is annyi, ahányféle, így a sütést mindenkinek magának kell kitapasztalni!

Fogjunk tehát egy hústűt vagy egy villát, és szúrjunk mélyen a sütemény közepébe. Ha nem ragad rá már nyers tészta, akkor nyilvánítsuk csak késszé. Ha kétségünk van, inkább toljuk vissza még néhány percre… + A szilikon formát pedig mindig öblítsük ki hidegvízzel, mielőtt beleöntjük a tésztát! Így nem fog beleragadni! Jó étvágyat! 🙂 Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák