Barion Pixel

Egyszerű szódabikarbónás kenyér, élesztő nélkül!

Leszögezem: Ez a recept egy kényszermegoldás, és ha nem várunk túl nagy csodát tőle, akkor még kellemesen meg is lepődhetünk! 🙂
Azért nem adtam ír kenyeret a címnek, mert ez már tojással dúsított, és író helyett joghurt és citrom keverékével készült, de a tojásnak köszönhetően kevésbé érződik a szódabikarbóna, mint a társainál, szerintem messze finomabb lett, mint az eddig általam próbáltak, és a kinézetén sikerült csiszolnom picit.
Mindenesetre tényleg öt perc összedobni, egy óra múlva pedig már forró kenyerünk van…

Ezt a receptet küldöm szeretettel mindannyiótoknak, akik kértétek, hogy tegyek fel egy olyan kenyeret, amiben nincs élesztő, mert nem lehet hozzájutni.
Tegyétek el talomba, ha minden kötél szakad, akkor jól fog jönni, bár én őszintén bízom benne, hogy a napokban csillapodnak majd a dolgok, és viszontláthatjuk a boltjaink polcain az élesztőt…

Addig is, a bögre a mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 tojás
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– két evőkanál olvasztott vaj
– negyed citrom leve
+ kevés tej vagy víz

Elkészítése:

1. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk, majd az összes hozzávalót beleöntjük egy keverőtálba, és összeállítjuk a tésztát géppel vagy kézzel. Nem szabad dagasztani, csak dolgozzuk homogénná! ha nagyon száraz a tészta, akkor pic tejet dolgozzatok hozzá, mert lágynak, ugyanakkor formázhatónak kell lennie.

2. Ezután egy labdát készítünk belőle, majd átemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénai tálra vagy öntöttvas edénybe, amiben ellapogatjuk úgy, hogy az edény széléig érjen a tészta. Erre azért van szükség, hogy ne repedjen szét majd a kenyerünk oldala.

3. Jó mélyen vágjuk be a cipónkat hosszára vagy kereszt alakban, ahogy tetszik, de nagyon mélyen kell, bátran, különben nem fog átsülni a közepe! Sülés közben a nagyja összenő, nem kell aggódni 🙂 A tetejét ezután kenjük le vízzel, majd helyezzünk rá egy fedőt!

4. 200 fokon süssük 40 percig, majd vegyük le a fedőt, és süssük szép aranybarnára nagyjából 15-20 perc alatt. Tűpróbát végezzünk, és ütögessük meg. Hogyha kongó hangot ad, és a tűpróbát is állja, akkor elkészült. Nem kell feltétlenül fedő rá, annyi, hogy anélkül elég úgy 40 perc a sütésre, és a külleme picit rusztikusabb lesz 🙂

5. Rácson hagyjuk kihűlni!

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák