Barion Pixel

Erzsi néni krumplis kenyere bögrésen

Erzsi nénitől van ez a szuper recept és egy igazán pihe-puha bélzetű, nagyon finomságos kenyeret eredményez, ami két-három nap múlva is hibátlanul puha!

Próbáljátok ki, és Erzsi néni tanácsát megfogadva, ne csak kenyeret készítsetek belőle, hanem csípjetek ki a tésztából, és készüljön fokhagymás-vajas vagy pizzás csiga, pizza, lángos, fánk, kakaós csiga, ami csak eszetekbe jut. Én már több mindent készítettem belőle, de fogok közreadni a héten egy külön kis válogatást a finomságokból, amit ebből a tésztából készítettem! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

A megadott mennyiségből egy majdnem két kilós kenyér készül vagy két normál! Felezzétek nyugodtan vagy süssetek mindjárt teljes adagból, mert sokáig finom!

Hozzávalók a tört burgonyához:

– 4 közepes krumpli meghámozva, felkockázva (kb. 40 dkg)
– 1 mokkáskanál só
– két és fél bögre víz (kb. 6 dl)

Hozzávalók a tésztához:

– 5 teáskanál só
– 3 evőkanál étolaj
– 2 teáskanál kristálycukor
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– 1 mokkáskanál kristálycukor
– 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)

Elkészítése:

1. A felkockázott krumplit két és fél bögre sós vízben, FEDŐ ALATT megfőzzük, majd a vízben hagyva egy villával vagy krumplinyomóval összetörjük.

2. Hagyjuk kézmelegre hűlni, majd egy keverőtálba öntjük, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és az egészet jól összekeverjük, hogy feloldódjon benne az élesztő. Félreteszzük négy-öt percre, hgy felfuthasson az élesztő!

3. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt néhány perc alatt összedolgozzuk kézzel vagy géppel. A legegyszerűbb dagasztógéppel vagy dagasztókarral (ez az a spirális kar a turmixgépeken). Nem kell nagyon kidolgozni, csak összeállítani!

4. A kész tésztát ezután letakarva, meleg helyen, huszonöt percig kelesztjük, visszadolgozzuk picit, majd újra kelesztjük további 25 percig.

5. Ezután a tésztát – lisztezett felületen kézzel kilapogatjuk – kb. két centi vastagra, majd meghajtjuk, hasonlóan, mint a pogácsatésztát szokás. Először a két szélét középre, jobbról-balról, majd ugyanúgy alulról-felülről is középre. Ezután megfordítjuk a tésztát és gömböt vagy cipót formázunk belőle, amit kizsírozott kacsasütő edénybe vagy jénaiba helyezünk. Nagy kacsasütő kell a kiló lisztes verziónak, közepes jénai a feles adagnak.

6. Letakarjuk, és hagyjuk kelni további 30 percig.

7. Ez idő alatt bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokra, alul-felül sütés programra, és hagyjuk előmelegedni.

8. Ha a húsz perc letelt, akkor három-négy helyen keresztbe bevágjuk éles pengével vagy késsel , majd vízzel lekenjük. Én bevallom elfelejtettem bevizezni, de sebaj, majd legközelebb 🙂

9. A kenyeret ezután 200 fokon sütjük lefedve tíz percig, visszavesszük 180 fokra a sütőt, majd további 50 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.

10.Kivesszük, amint elkészült, és rácson hagyjuk kihűlni.

Egy videón meg is nézhetitek, hogy készíti Erzsi néni, ha szeretnétek! Videó ITT!
(Nem reklámként linkeltem a videót, de termékmegjelenítést tartalmaz!)

Hálásan köszönjük Erzsi néni! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák