Barion Pixel

Bögrés teljes kiőrlésű kifli

A túrós táskám receptjét variáltam át teljes kiőrlésű arányokra, és meglepően finomra sikeredtek belőle a kiflik.
Be is került a kedvencek közé, minden nap süthetném, ha bírnám :-))))
Ennél a receptnél mindenképpen szükségetek lesz félfogós lisztre, hogy igazán finom, könnyű legyen. És általánosságban használhatjátok az alábbi arányokat, bármelyik kelt tésztánál: háromnegyed rész teljes kiőrlésű liszt, egynegyed rész félfogós. Telitalálat lesz!
Anyukámék szomszédjától, Arankától származik ez a füles, amit ezúton is köszönünk!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához:

– 4 bögre teljes kiőrlésű liszt (50 dkg)
– 1 bögre félfogós liszt (16 dkg)
– 8 dkg vaj
– egy és fél bögre langyos tej (kb. 3 és fél dl)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 tojás sárgája
– 5 dkg élesztő + 1 mokkáskanál kristálycukor
– 1 púpos teáskanál só

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk a teáskanálnyi cukorral elkevert negyed bögre langyos tejben.

2. Öt percet állni hagyjuk, meleg helyen.

3. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztává dolgozzuk össze. A végeredmény egy puha, de ruganyos tészta kell, hogy legyen. Ha nagyon ragadna, kaphat még egy pici lisztet, ha nagyon száraz, akkor pici tejet.

4. Letakarva, meleg helyen addig pihentessük, míg a kétszeresére nem dagad.

5. Ezután a tésztát vegyük kétfelé, nyújtsuk olyan vékony körlappá, amennyire csak tudjuk, majd mindkettőt vágjuk fel nyolc-nyolc szeletre, melyekből egyenként csavarjunk csinos kis kifliket. A hosszabb végüknél fogva kezdjük el tekerni őket, közben ügyeljünk arra, hogy a tenyerünk külső élével kifelé sordorjuk a kifliket, hogy szép csücskük legyen!! Vehetjük négyfelé is, ha kisebb kifliket szeretnénk.

6. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk húsz percet pihenni, kenjük meg a tetejüket a tejes tojással, szórjuk meg sóval vagy szezámmaggal, majd süssük őket szép aranyszínűre, 190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák