Barion Pixel

Bögrés bagel

Engem ez a zsemle a kezdetektől fogva elvarázsolt, szerelem volt első látásra, már képen is hívogató volt.
Szerencsére éppen jókor, jó helyen is kóstoltam meg, egy kézműves pékségben, tepertőkrémmel, zöldségekkel. Azóta rajongok érte, és a kis családom is nagyon díjazta az első próbálkozást, határozottan visszatapsolós lett.
Olyan szempontból is tökéletes, hogy a vízben főzés miatt, kap egy egy olyan ruganyos állagot, ami nem engedi, hogy morzsálódjon, így a legkiválóbb piknikes-kirándulós elemózsia 🙂
A vízben főzéstől pedig meg ne ijedjetek, egy-egy percet vesz csupán igénybe ezeknek a párnáknak a mézes fürdője, de cserébe nagyon meg fogják hálálni, és élmény lesz őket meglubickoltatni, ígérem!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– egy és negyed bögre langyos víz (kb. 3 dl) + 1 teáskanál kristálycukor
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1 evőkanál étolaj
– 1 teáskanál só
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)

A fürdőhöz:

– 8 bögre víz
– 1 teáskanál só
– 2 evőkanál méz

A szóráshoz:

– mák, reszelt sajt, só, szezámmag, lenmag (mondjuk a lenmag nekem nagyon potyogott, nem javaslom)

Elkészítése:

1. Az élesztőt futtassuk fel a teáskanál cukorral elkevert langyos vízben.

2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd kézzel vagy géppel szép sima tésztává dagasztjuk. Ha nagyon száraz lenne, akkor adjunk hozzá még pici langyos tejet vagy vizet, mert lágy, de ruganyos tésztát kell kapjunk végeredményben.

3. Ha szép sima, akkor visszatesszük a tálba, majd egy konyharuhával letakarva meleg helyen (ha nincs, akkor szoba hőmérsékleten is jó lesz) hagyjuk a kétszeresére megkelni. Ez nagyjából ötven-hatvan perc.

4. Ha szépen megkelt, akkor nyolc-tíz részre osztjuk a tésztát, majd a darabokat egyenként kigömbölyítjük, és liszttel meghintett felületre sorakoztatjuk őket, szellősen.
Ezután kézzel kissé ellapogatjuk, majd a közepébe egy fakanál nyelének segítségével lyukat fúrunk, amit kicsit kitágítunk, majd letakarva még fél órát pihentetjük őket a deszkán.

5. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd egy fazékban vizet forralunk, és elkeverjük benne a mézet és a sót. Mikor a víz már forr, a bagel-eket egy szűrőkanál segítségével egyesével megfürösztjük.
Fél percig hagyjuk az egyik oldalukat fődögélni, majd fél percig a másikat, ezután rögtön a sütőpapírral bélelt, előjegyzett helyükre tesszük őket. Innentől már nem szabad őket mozgatni!

6. Mikor mindegyikkel elkészültünk, akkor megszórjuk őket a tetszés szerinti magvakkal, sajttal, sóval vagy amivel csak szeretnénk. Ha nem szeretnénk, akkor ne szórjuk meg semmivel! :-))))) Mi diktálunk… 🙂

7. Süssük őket szép aranybarnára!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák