Teljes kiőrlésű kenyér

Nagyon finom, pihe-puha, laza bélzetű, kívül cserepes-ropogós héjú, teljes kiőrlésű liszttel készült kenyér! Nagyon finom! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

Az előtésztához:

– 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
– 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (14 dkg)
– 1 dkg friss élesztő + 1 teáskanál cukor
– 1 bögre langyos víz (2,5 dl)

A kenyérhez:

– 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
– 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (14 dkg)
– fél bögre víz (1,25 dl)
– egy teáskanál cukor
– 1 evőkanál étolaj vagy fél evőkanál zsír
– 1 teáskanál só
– 1 dkg friss élesztő

A tetejére:

– 1 kanál olvasztott vaj elkeverve egy kanál tejjel, és egy mokkáskanál mézzel

FIGYELEM! Elkészíthetitek nyugodtan több teljes kiőrlésű liszttel is, másfél bögre tk liszt és fél bögre finomliszt az arány az előtésztánál, illetve a dagasztásnál is! Használhattok, ebben az esetben fél dekával több élesztőt a dagasztásnál, hogy lazább legyen, és lehet, hogy picivel több folyadékot is felvesz majd…

Elkészítése:

1. A sütés előtti este elkészítjük az előtésztát. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd összekeverjük a kétféle liszttel egy villa segítségével. Letekarva a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át, legalább 10-12 órán keresztül. Én nejlonnal takartam le…

2. Másnap az előtésztát a dagasztótál aljába tesszük, ráöntjük a langyos vízben elkevert cukrot és élesztőtélesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan kidagasztjuk. Lágy tészta legyen, ha szükséges adjak hozzá még pici vizet…

3. Hagyjuk a duplájára kelni, majd lisztezett felületen veknivé formázzuk, a következőképpen:
Kerekre lapogatjuk a tésztát a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután a felső részét meghajtom úgy, hogy háromszög alakú legyen, majd elkezdem feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázom, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezem, ahol lefedve hagyom a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra, alul-felül sütés programra!

4. Sütés előtt megkenegetem  a tejes-vajas-mézes keverékkel, három-helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további negyed órát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassanak.

7. Mehet is a sütőbe, ahol tíz perc múlva visszaveszem a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütöm!

8. Ekkor azonnal kiveszem a formából és rácson hagyom teljesen kihűlni! Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Share This