Barion Pixel

A TORTÁK KIRÁLYNŐJE: A PAVLOVA

3,5 l kelesztő

Kívül roppanós, belül krémes habcsók, hatalmas adag, lágy tejszínhabbal és zamatos, savanykás gyümölcsökkel, nem csak a szemnek káprázatos, hanem mesefinom is!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 7 nagyobb tojás fehérje (ha kisebbek, akkor nyolc!)
– 3 és negyed bögre porcukor (34-35 dkg)
– 2 teáskanál ecet + 1 teáskanál citromlé
– 1 csipet só
– 1 evőkanál kukoricakeményítő

+ kettő bögre habtejszín (fél liter) és 20-30 dkg bogyós gyümölcs (ribizli, málna, szeder, kiwi, eper, áfonya stb…)

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, alul-felül sütés programra.

2. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval. A cukrot adjuk hozzá kanalanként, közben verjük tovább. Mindig akkor kerüljön bele a következő kanálnyi cukor, ha már feloldódott az aktuális. Ez azért jó néhány percet igénybe vesz, de nagyjából ennyi vele öszesen a munkánk, körülbelül 10-15 perc! 🙂

3. Ezután adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet, valamint a citromlevet.
Keverjük el ezekkel is, majd béleljünk ki egy nagy gáztepsit sütőpapírral, aminek a négy sarkát egy-egy csepp habcsókkal ragasszuk a tepsihez, majd rajzoéjunk rá egy 20 cm átmérőjű kört.

4. A közepére öntsük ki a habunkat, majd egy kanál hátával simogassuk el a rajzolt körünk területén, a teteje szép sík legyen, ne púpos! Az oldalát egy kanál hátuljának segítségével mintázzuk, egyszerűen húzzunk vele lentről-felfelé hullámokat a pavlovánkra úgy, hogy a tetején csúcsos legyen a minta, mint a képen!

5. Mehet a sütőbe, és ebben a pillanatban vegyük is vissza a hőfokot AZONNAL 110 fokra, majd pontosan 90 percig süssük!

6. Ezután nyissuk résnyire a sütőajtót, és hagyjuk hűlni LEGALÁBB 6 órát, de a legegyszerűbb este készíteni, és reggelig hagyni száradni!

7. Ha kihűlt, jöhet a díszítés. A habcsókot áttesszük egy nagy tálcára vagy tortatálra, a hideg tejszínt habbá verjük, a torta tetejére simítjuk, majd jó alaposan feldíszítjük gyümölccsel, úgy roskadásig! 🙂

8. Néhány órán belül elfogyasztjuk, ugyanis a tejszínhab miatt hosszú távon elázik a gyümölcsöktől!

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek